Den konservative ordfører Henriette Kjær og hendes samlever Erik Skov Pedersen vil nu sælge deres luksusvilla og aflevere mandens Mercedes C350 tilbage. Den brutale økonomiske virkelighed har tilsyneladende meldt sig.

Men der skal langt mere til, hvis de vil kæmpe sig ud af gældsfælden, vurderer økonomiske rådgivere til B.T. om Hellerup-parrets redningsplan.

Økonomisk rådgiver Jan Swyrtz, Økonomicenteret i Aarhus, kalder det over for B.T. "dyb uansvarlighed", at parret har belånt deres hus til over dobbelt så meget som vurderingen.

Den offentlige vurdering på villaen i Hellerup er 6,5 mio. kr. Der er tinglyst gæld for 13,3 mio. kr. Her er 3,5 mio. kr. væk, har Erik Skov Pedersen sagt til Ekstra Bladet.

Økonomisk rådgiver Jan Swyrtz siger:

- Det er et meget normalt billede, at folk bliver ved med at optage gæld, fordi man holder fast i en livsførelse, som man ikke har råd til.

Økonom Susanne Arvad fra Arvad Finanshus, der har specialiseret sig i forgældede klienter fra jetset-kredse, har erfaring fra lignende sager. Hun mener, at der først og fremmest skal ægte vilje til for at komme ud af gældsfælden, og at de gældsplagede dernæst skal møde op med en rådgiver eller revisor, når man står ansigt til ansigt med kreditorerne.

- Folk i den situation har mistet deres økonomiske troværdighed og må være indstillet på at leve for et fast rådighedsbeløb om måneden. Typisk 5.000 kr. månedligt for den første voksne og 2.500 kr. for den næste, siger Susanne Arvad og understreger, at hun ikke vil udtale sig om den konkrete sag.

Kan bo i campingvogn

- Man må indstille sig på at sælge huset, men også de luksusting man har i det, hvis man kan få en rimelig penge for det. Mange jetsettere, der er kommet langt ud i overbelåning og gæld, må være klar til at finde sig et mere beskedent sted at bo. Typisk til leje. Men jeg har sågar haft folk, der har boet i en campingvogn. Det er dem, der er seriøst motiverede til at begynde på en frisk, siger Susanne Arvad.

Kjær og Skov er flere gange dømt som dårlige betalere og har optaget dyre lån hos private og i udenlandske firmaer. Til tårnhøje renter. Flere kilder fortæller B.T., at parrets villa er spækket med luksusdesign. Erik Skov er angiveligt vild med dyr elektronik.

Og hans mor fortæller, at parret bl.a. har været på rejser til Paris, hvor de har shoppet luksustøj til deres børn.

- Hvis man vil have styr på økonomien, er det slut med rejser, med at spise ude, og med at have sine børn i privatskoler. Man bliver ramt hårdt på sit sociale netværk, siger Susanne Arvad, der har set flere eksempler på, at gældsplagede folk har taget ekstra job:

- De rige har haft 14 år før finanskrisen, hvor de har vænnet sig til, at de ikke kan gå ind i en bank uden at komme ud med et lån på en halv million kroner. Dem har de så brugt i spændende projekter, til at køre i dyre biler, gå til selskaber og til at købe dyrt ind.

Når tingene så vender, bliver de ekstra hårdt ramt, fordi de har ladet sig friste og brugt mange penge. Og mange kvinder får et chok, når de opdager, hvordan økonomien hænger sammen, fordi det ofte er mændene, der har truffet de økonomiske beslutninger, siger Susanne Arvad.

Sultne kreditorer

Til Ekstra Bladet siger Erik Skov, at parret nu vil sælge deres hus, og at de har leveret hans dyre Mercedes tilbage.

- Hvis man møder op med en rådgiver, har man rent faktisk mulighed for at få nedbragt sine gældsposter betydeligt. Helt ned til 20 procent af den oprindelige gæld. Kreditorerene er sultne for øjeblikket, og hvis man har en god rådgiver, der kan overbevise samtlige kreditorer om, at de får faste afdrag og til at give samme afslag, kan det lade sig gøre.

Jeg har haft flere klienter i samme situation som Henriette Kjær og Erik Skov, og det har typisk taget fem år, før de var gældfri og kunne starte på en frisk, siger økonom Susanne Arvad.