Se Løkkes nytårshilsen til hans Facebook-følgere over artiklen

Løkkes forslag om at afvikle ghettoerne i Danmark modtages særdeles positivt af folk med et indgående kendskab til integrationen af indvandrere og flygtninge.

»Hatten af for dette her, lyder det fra Eskild Dahl Pedersen, som i mange år har været leder af den boligsociale indsats i Mjølnerparken i København og nu er tryghedschef i en af landets største boligforeninger, Lejerbo.

Også Gunnar Viby Mogensen, som er tidligere forskningschef i Rockwool Fonden, deler roser ud til Løkke i hele buketter for modet til at sige tingene lige ud.

»Jeg synes det er flot, at han viser det ansigt, at vi må gøre noget. Det er meget, meget overraskende,« siger Gunnar Viby Mogensen. Han vurderer, at Løkke lægger op til et sporskifte i den fejlslagne danske integrationspolitik.

»Det er uvant at høre en statsminister tale så direkte om problemerne. I forhold til hvad tidligere ledende politikere har sagt om dette her, er det karsk og ærlig tale. At for mange er på overførselsindkomst. At for mange er kriminelle. At for mange har et meget lidt dansk syn på ligestilling. Jeg tror han vil blive voldsomt angrebet i en del af medierne. Dette her er jo ikke det man er vant til at høre,« siger Gunnar Viby Mogensen.

I sin nytårstale gav Løkke i aftes udtryk for, at Danmark i mange år har ført en stram udlændingepolitik, men at vi også har strammet forkert.

»Jeg er nået til den erkendelse at der er brug for en langt mere præcis indsats. Hvor vi ikke generer samtlige danskere i hele Danmark,« sagde han, men sætte ind der, hvor problemet er størst, og kun dèr.

Løkke foreslår konkret, at en række boligblokke i ghettobebyggelser rives ned. Indbyggerne skal spredes og genhuses i andre områder. Børn skal tidligere i daginstitution, så de har lært dansk, når de starter i skolen. Og forældre, der sender deres børn på genopdragelse i hjemlandet, skal straffes.

Eskild Dahl Pedersen mener, at statsministeren tager fat om nældens rod.

»Jeg håber virkelig at en stor del af Folketinget vil tage det alvorligt og lade være med at gøre det til en leg, men forstå alvoren i det. Også i forhold til at det går ud over børn. De vælger ikke selv deres forældre eller i hvilket boligområdet de vokser op i. Børn er afhængige af, at de har nogle fornuftige voksne omkring dem. Det synes jeg han viste en ydmyg overfor, og jeg håber Folketinget anerkender det. En af de helt store udfordringer er, at alt for mange børn i de her boligområder vokser op under vilkår, som ingen andre børn bliver budt. Der er en enorm ulighed i opvækstvilkår. Det har statsministeren øje for, og det synes jeg er flot,« siger Eskild Dahl Pedersen.

Han mener det er befriende, at Løkke understreger, at folk selv har et ansvar for at forsørge sig selv. Og et ansvar for deres egne børn.

»Statsministeren skal egentlig have ros for, at han selv tager ansvar for at vi i Danmark får gjort op med parallelsamfund og ikke bare lukker øjnene for det. Mange andre i Folketinget siger jo, at de ikke kan se, at der er et problem. Men os, der arbejder med det, kan se hver eneste dag, at der er ting er ikke fungerer,« siger Eskild Dahl Pedersen.

Gunnar Viby Mogensen roser Løkke for at komme med konkrete forslag i sin tale.

»Det er da konkret at sige at man skal rive boligblokke ned. Folk der ikke kan lide ham og hans synspunkter vil sige, at han er under pres fra Dansk Folkeparti. Det kan man mene, men han er på linie med et meget stort flertal i befolkningen. Ikke den mest artikulerede del og ikke de, der skriver kommentarer og ledere i aviserne. Han siger ting, som store befolkningsgrupper, i undersøgelser jeg har været med til at lave, er enige i,« siger han.

Hans Skifter Andersen, adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet, bryder sig derimod ikke om, når Løkke taler om, at der er slået huller i danmarkskortet.

»Man stempler et helt boligområde, fordi nogel få opfører sig dårligt. Engang var der også meget kriminalitet på Vesterbro og på Christianshavn. Det er ikke noget nyt. Men det er klart, at når man samler en masse mennesker med lav indkomst i nogle bestemte områder, skal det give problemer,« siger Hans Skifter Andersen.