Selv om både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen afviser, at kommunal- og regionsvalget er et 'midtvejsvalg' frem mod næste folketingsvalg, så lyder der andre toner, når man spørger forskere.

De siger, det er et midtvejsvalg, og flere undersøgelser viser en sammenhæng mellem hvad folk stemmer ved kommunalvalg og ved folketingsvalg. To tredjedele af vælgerne sætter kryds det samme sted.

Professor Robert Klemmensen, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet, siger:

»Uanset hvor meget partierne vil sige, at der er forskel på folketingsvalg og kommunalvalg, er kommunalvalget at betragte som en 'mellemtid', der viser, hvor meget man har fat i vælgerne. Da valgdeltagelsen ligger noget lavere end ved folketingsvalg, afgøres valgene af hvor meget, partierne er i stand til at mobilisere. På Christiansborg vil man også holde øje med, om budskaberne har virket i de store byer.«

»Det særlige ved kommunalvalget er, at man både kan fokusere på stemmetallet og på antallet af borgmestre. Så uanset om man vinder lidt på den ene og taber på det andet, vil man kunne hævde, at man har vundet. Det kan blive svært at udpege en taber, da alle vil kunne påstå, at de har vundet.«

Professor Rune Stubager, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, siger:

»To tredjedele af vælgerne stemmer på det samme parti til folketingsvalg og kommunalvalg, viste en undersøgelse fra sidste kommunalvalg. Der er også en afsmitning fra lokale valg til nationale. 40 pct. af partienes resultater ved kommunalvalg smittede af på næste folketingsvalg, viste en anden undersøgelse.«

Hjælpen fra Løkke og Frederiksen til de lokale kandidater går begge veje. Det er også vigtigt, at de lokale giver den en skalle ved næste folketingsvalg.

»Kommunalvalget er også en måde, hvor Lars Løkke og Mette Frederiksen kan komme ud og tale til deres egne vælgere i en situation, hvor de er modtagelige. Og de lokale kandidater skal til gengæld hjælpe dem ved næste folketingsvalg. De skal i hvert fald helst ikke begynde at brokke sig, hverken før eller efter valget.«

»Ved sidste kommunalvalg var der jo nogle borgmestre, der ikke ville have besøg af Løkke, som var plaget af forskellige dårlige sager. Der var også nogle, der ikke ville have besøg af Helle Thorning-Schmidt, som også var upopulær og lå meget lavt i meningsmålingerne. Sådan er det ikke nu. Både Lars Løkke og Mette Frederiksen klarer sig bedre end dengang,« siger Rune Stubager.