Det er urealistisk at gå fra kontanthjælp til en løn på 29.600 kroner, mener økonomiprofessor Michael Svarer.

Økonomiprofessor kalder det urealistisk at gå direkte fra kontanthjælp til et job med en løn på 30.000 kroner om måneden.

Det er regeringens annullering af de såkaldte "fattigdomsydelser", der gør, at alt under en månedsløn på 30.000 kroner ikke gør det umagen værd at arbejde, hvis man er gift med en anden kontanthjælpsmodtager og har to børn.

Og sådan en løncheck kan eksempelvis SOSU-assistenter, sygeplejersker og murere kun kigge misundeligt efter.



       

- Det er tæt på urealistisk. Man skal altså ret langt op på lønstigen for, at det kan betale sig. Lige præcis den problemstilling med ægtepar på kontanthjælp er det svært at finde en løsning på, hvis man ikke vil have et kontanthjælpsloft, siger Michael Svarer fra Aarhus Universitet.

Grunden til, at lønnen skal helt op på 30.000 kroner for ægtefæller på kontanthjælp, er, at når den ene part får et job, så trækkes der tilsvarende i den andens kontanthjælp.

Men ifølge Michael Svarer vil det ikke løse problemet, hvis man bare lod være med at skære i den hjemmegående ægtefælles understøttelse.

- Det vil fjerne incitamentet til at forsikre sig mod ledighed, påpeger økonomiprofessoren, der i stedet peger på andre muligheder:

- Man kunne også prøve at målrette beskæftigelsesfradraget til lavtlønsgrupperne i stedet for som i dag at sprede dem ud over alle i arbejde. Og så kan man selvfølgelig overveje at gøre beskæftigelsesfradraget afhængig af, om partneren er på kontanthjælp, siger økonomiprofessoren.

De Radikale kalder det "et problem", at kontanthjælpsmodtagere skal hive så stor en hyre hjem, hvis de er gift med en anden på kontanthjælp.

/ritzau/