Fire personer og 14 skoler overvåges af den tyrkiske ambassade i Danmark. Det er ulovligt, mener professor.

København. Fra begge sider af folketingssalen har det skabt forargelse, at repræsentanter fra den tyrkiske ambassade i Danmark overvåger herboende tyrkere og dansktyrkere.

Ambassaden har således indsamlet oplysninger om herboende dansktyrkere og skoler. Det forklarede og forsvarede den religiøse vejleder ved den tyrkiske ambassade Adnan Bülent Baloglu fredag.

Fire personer og 14 skoler er på den tyrkiske liste.

Men en sådan overvågning er i direkte strid med dansk lov. Det vurderer flere eksperter ifølge Kristeligt Dagblad.

- Efter almindelige danske regler kræver sådan et register en tilladelse fra Datatilsynet, og det ville man ikke få tilladelse til i forhold til persondataloven, siger professor ved Københavns Universitet Peter Blume til Kristeligt Dagblad.

Han forsker blandt andet i persondatalovgivning.

- Selv om der her er tale om en udenlandsk ambassade, der har indsamlet oplysninger, vil man stadig kræve, at ambassaden overholder værtslandets ret, siger han.

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører og medlem af Folketingets Udenrigsudvalg for Dansk Folkeparti, mener, at sagen bør få konsekvenser for Tyrkiet.

- Min og Dansk Folkepartis indstilling er, at der skal tages to skridt: At udenrigsministeren tager ambassadøren til en samtale og alvorligt overvejer at udvise den pågældende religiøse rådgiver, siger han til Kristeligt Dagblad.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, kræver, at den tyrkiske ambassade står skoleret over for udenrigsministeren, som det også tidligere er sket, ligesom han mener, at Udenrigspolitisk Nævn skal have en orientering hurtigst muligt.

Også Venstre og Enhedslisten vil have udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til at forholde sig til sagen.

/ritzau/