Vi kommer til at vænne os til terrorangreb i Danmark. Politiet og PET kan ikke forhindre dem allesammen.

Det siger en fremtrædende forsker i terror, professor Jytte Klausen fra Brandeis University i Massachusetts, der bl.a. har skrevet bogen 'Tegningerne, der rystede verden' (2009).

Hun siger også, at terrormønstret i Europa har ændret sig markant siden 2010-11. Fra at være store, gennemarbejdede aktioner med mange involverede som angrebet i London i 2005 til at være små  hurtige operationer med få involverede som angrebet på Charlie Hebdo i Paris og på Krudttønden og den jødiske synagoge i København.

Så vi skal måske vænne os til flere af de små aktioner, og bekymre os mindre om de store?

»Vi skal faktisk vænne os til begge dele,« siger Jytte Klausen.

»Terrorisme er gået viral. Der er slet ikke samme struktur, som dengang Osama bin Laden havde kontrol over det. Det er meget mere anakistisk i dag. Angrebene i London i 2005 var jo styret af folk, der var direkte forbundet med Osama bin Ladens agenter. Og det samme gjaldt de første planer for angreb på Jyllands-Posten. Et af de første eksempler på den nye »stil« var Muhammed Merah, der dræbte fire voksne og tre børn ved en jødisk skole i Toulouse i Frankrig i 2012. Jeg mener, at det danske politi har set sig blinde på truslerne mod Westergaad og Vilks,« siger Jytte Klausen der har samlet et stort arkiv over terrorangreb siden 2006.

Er PET lidt sløve, når de jo faktisk havde Omar El-Hussein under overvågning?

»Ikke sløvere end fransk politi, da de sagde at brødrene Kouachi, der begik angrebet på Charlie Hebdo, var for gamle til at udføre vold og trak overvågningen tilbage i juli sidste år. Fejl bliver begået hele tiden. De ansvarlige luller sig ind i vanetænkning.«

Hvad kan politiet og PET gøre bedre fremover?

»Vi kan ikke garantere, at der ikke sker noget. Risikoen for de store attentater har ikke været så stor de senere år. Men til gengæld er risikoen for de små steget ganske meget. Det er nødvendigt med nytænkning af beredskanb for både politi og militær. De skal være klar over, at de ikke bare skal beskytte civilibefolkningen, men at de også selv er mål for attentater. Og danskerne skal holde op med at lave sammenligninger mellem voldelige islamister og den gamle venstrefløj. Muslimske terrorister er noget helt andet, og der skal også hårdere retstiltag til. I England er arrestationer tidoblet det sidste år i forsøg på at skaffe oplysninger om terror. Det er også nødvendigt at bruge aflytninger og politiaagenter, men det er svært at få godkendt i domstolene.«

Passer Omar El-Hussein ind i det trusselsbillede, du har?

»Han er helt typisk. Han er klar til at udøve vold, og det gælder tidligere Syriens-krigere og bandemedlemmer. De er vant til at bruge våben,og til at øve grov vold, og det er vigtigt. Man kan ikke bare rejse sig fra computeren og gå ud og skyde fol. Det er nødvendigt med en vis træning. Desuden har han haft narkoproblemer, og det er også meget typisk. Vi ser en del unge muslimer, der bliver radikaliseret, fordi de kan bruge det til at vaske sig rene af deres tidligere urenheder som f.eks stofmisbrug.«

»De bliver også tit inspireret af en karismatisk person, de møder. Og han må jo have mødt nogen i fængslet, for tidligere var han bare en almindelig voldsmand og røver. Kaldet til Islam har været meget aktive i København på det seneste.«