I videoen foroven kan du se billeder fra landsbyen Salisbury, hvor den russiske eksspion og hans datter blev fundet bevidstløse på en bænk.

Giftangrebet på den tidligere russiske dobbeltspion Sergej Skripal og hans datter i Salisbury i Storbritannien skaber splittelse i EU.

Det er nemlig ikke alle medlemslande, der reagerer på samme vis over for Rusland, som ifølge Storbritannien står bag angrebet.

Det fortæller seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) Hans Mouritzen, der forsker i udenrigspolitik.

»Hvis alle 28 medlemslande reagerede samlet, så ville Rusland kunne mærke det. Men når det kun er omtrent halvdelen af landene, som reagerer, så udstiller det en splittelse i EU,« siger Hans Mouritzen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Udenrigsministeriet den 26. marts 2018.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Udenrigsministeriet den 26. marts 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Han forklarer, at det altid skaber en vis splittelse i EU, når det handler om Rusland-kontroverser.

Danmark har ligesom hidtil 14 andre EU-lande ud over Storbritannien valgt at udvise russiske diplomater som reaktion på giftangrebet.

Landene kan opdeles i høge og duer, hvor høgene reagerer kraftigt, mens duerne er mildere over for Rusland. Tyskland ligger midt mellem de to kategorier, og Danmark ligger lidt nærmere høgene end tyskerne.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) holder pressemøde i Udenrigsministeriet i København om sanktioner mod Rusland, mandag den 26. marts 2018.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) holder pressemøde i Udenrigsministeriet i København om sanktioner mod Rusland, mandag den 26. marts 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Det er altid de samme lande, der er henholdsvis høge og duer. Det er historiske forhold og økonomiske faktorer, der styrer, hvordan landene reagerer.«

»Det er dog mere eller mindre ligegyldigt for Rusland, at Danmark udviser to diplomater. Det er ikke andet end et kraftigt signal,« siger Hans Mouritzen.

De sydeuropæiske lande bliver typisk betragtet som duer - blandt andet på grund af afhængighed af russisk naturgas.

/ritzau/