Hvis Forsvarsministeriet har tilbageholdt oplysninger, er det et demokratisk problem og tegn på en problematisk kultur i departementet, mener lektor ved Forsvarsakademiet.

Forsvarets samarbejde med det sikkerhedsfirmaet Blackwater under Irak-krigen var efter alt at dømme mere omfattende, end skiftende forsvarsministre har oplyst, viser nye oplysninger fra Radio24syv.

Men den udvikling kommer ikke ligefrem bag på Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

»Det undrer efterhånden ikke, at samarbejdet var bredere, end vi har fået oplyst. Det er jo ret åbenlyst på sagsforløbet indtil nu, at Forsvarsministeriet har prøvet at sløre, hvad der foregik,« siger han og uddyber:

»Nu kommer der mere frem, og det er jo det, man ofte ser i den slags sager. Når der kommer hul på dem, så vælter skeletterne ud af skabet, og det er det, vi ser nu.«

Det private amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater, der i dag hedder Academi, er flere gange blevet beskyldt for at anvende kontroversielle metoder og vold i sit arbejde, og i 2014 blev firmaet dømt for at have dræbt 17 civile irakere i Bagdad tilbage i 2007.

Både Nicolai Wammen (S) og Carl Holst (V) har i deres tid som forsvarsminister fastholdt, at samarbejdet alene gik ud på, at Blackwater skulle assistere, hvis danske styrker kom under angreb.

Men til Radio24syv fortæller en tidligere efterretningsanalytiker i Blackwater, at danske tropper i en periode dagligt mødtes med Blackwater og udvekslede efterretningsanalyser.

For Peter Viggo Jakobsen ligger problemet ikke i selve samarbejdet med Blackwater, for de danske soldater i Irak havde ifølge ham ikke andre muligheder. Men hvis forsvarsministeriet har været vidende om samarbejdets omfang og tilbageholdt de oplysninger, er det et »demokratisk problem«.

»Hvis det viser sig, at Forsvarsministeriet har vidst det her, så viser det bare endnu en gang, at departementet har været relativt kreativ i deres omgang med de informationer, der er videregivet til Folketinget,« siger han og peger på, at det er et velkendt problem i danske ministerier.

»Det er et problem, vi har set før og Forsvarsministeriet og en lang række andre danske ministerier. Der er desværre en ret udbredt kultur i centraladministrationen om, at man prøver at undgå at sige ting, der er ubekvemme for den respektive minister.«