Kommentarsporet på statsminister Mette Frederiksens Instagram-profil er i disse dage fyldt med vrede og voldsomme udbrud rettet mod statsministeren. 

Den hårde tone er ifølge en ekspert i sociale medier et resultat af Mette Frederiksens egne bestræbelser på at gøre sig populær på Instagram. 

»Mette Frederiksen har selv været med til at gøre Instagram til en politisk platform. Nu høster hun frugterne af det; på godt og ondt,« siger Benjamin Rud Elberth, der er ekspert i sociale medier. 

I kommentarsporet på Mette Frederiksens seneste opslag skal man ikke rulle langt ned, før det står klart, at størstedelen af brugerne er rasende over statsministerens håndtering og udtalelser i forbindelse med krigen mellem Israel og Hamas. 

»Alle i Danmark skammer sig over dig,« skriver rapperen Kidd til Mette Frederiksen seneste opslag, som blev slået op i forbindelse med årsdagen for folketingsvalget 1. november 2022.   

Kidds kommentar har i skrivende stund lige over 2.000 likes. Og rapperen er langt fra den eneste, der har sendt en bredside afsted mod statsministeren.

Også komikerduoen bag 'Adam og Noah' har kommenteret opslaget. 

Hadi Ka Koush (figuren Noah, red.) skriver: 

»Mette, du er så dygtig. Selv børnene i Gaza klapper af dig. Du har måske svært ved at høre det for alle murbrokkerne, de ligger under.«

En af årsagerne til at Mette Frederiksen har valgt at bruge Instagram som primær kommunikationsplatform frem for X og Facebook er ifølge Benjamin Rud Elberth, at hun forsøger at minimere mængden af netop hadefulde udfald i kommentarsporet.

»Instagram er et blødere medie, hvor der normalt ikke er så hårde kommentarer,« siger Benjamin Rud Elberth.

Men sådan er det ikke længere, og ansvaret for det ligger delvist hos statsministeren selv, vurderer Benjamin Rud Elberth:

»I starten kunne hun lægge fine billeder op, der fik positiv respons. Men hun har selv gjort det til en politisk platform, hvor hun kommunikerer om corona, Ukrainekrigen og senest Israel og Hamas.«

Den nye virkelighed er, at politikere bliver draget til ansvar alle steder. Også på Instagram, som de altså selv har medvirket til at gøre til en politisk kampplads. 

Sådan var det ifølge Benjamin Rud Elberth ikke før corona, hvor man som politiker kunne finde et 'safe haven' på Instagram.

Men der er ikke mange sikre havne tilbage som politiker på sociale medier, faktisk kun én.

»Der er kun Linkedin tilbage, som er renset for negativ debat,« fastslår Benjamin Rud Elberth.