Socialdemoktraternes formand Helle Thorning-Schmidt forsøgte foran et kæmpe presseopbud i Københavns Lufthavn i går at bortforklare, hvor hun kom til at sende en mail til Justitsministeriet, hvor hun skriver, at hendes mand er i Danmark fra fredag til mandag hele året. Men til SKAT har hun sagt, at det kun er 33 weekender om året.

Helle Thorning-Schmidt siger foran hele pressekorpset, at hun laver den såkaldte ’sløsede fejl’, fordi Justitsministeriet ikke lægger vægt på, præcis, hvor mange weekender en udlænding skal være i Danmark for at få lov til at stå på skødet af en ejendom. Men hun siger også, at hun først er blevet gjort opmærksom på dette nu - altså ni måneder efter, at hun har sendt mailen.

»Jeg forstår også, at for Justitsministeriet er det primære ikke antallet af weekender. De har jo sagt i dag, at selvom man kun er der 33 weekender i 2009, så ville afgørelsen formentlig være den samme,« siger hun først og nævner herefter:

»Det kan være en forklaring på, at jeg ikke er tilstrækkelig omhyggeligt med det rigtige antal weekender,« siger hun.

Skatteadvokat Tommy V. Christiansen mener slet ikke, den undskyldning holder.

»Du kan sammenligne med, at du kører alt for stærkt på landevejen i din bil, fordi du har et ønske om at nå hurtigt frem, men opdager først bagefter, at du kørte på en motorvej og derfor ikke kørte for stærkt. Hun kan jo ikke komme nu og sige, at kun skrev et forkert antal weekender, fordi Justitsministeriet alligevel ikke lægger stort vægt på det, når hun intet har anet om det dengang. Hun har haft et motiv om at skrive ansøgningen, så han er så stor chance som mulig for at få tilladelsen,« siger han.

Ifølge kontorchefen i Justitsministeriets civilkontor Anne Mansfeld-Gieseer det korrekt, at det nok ikke ville ændre på ministeriets afgørelse, om det er alle 52 weekender eller kun 33 han er hjemme på et år, men deres vurdering bygger bland andet på, hvor meget ansøgeren opholder sig i landet, og derfor skal oplysningerne være rigtige.

Københavns Politi er netop nu på baggrund af en anmeldelse ved at efterforske om der er grundlag for at sigte Thorning for at give ukorrekte oplysninger til en offentlig myndighed.