Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, foreslår på Twitter, at EU skal presse Rusland til et »gas for mad«-program, så man i stedet for at betale Rusland i kontanter i stedet giver dem fødevarer og medicin for deres gas.

Men selvom man nøjes med at levere medicin og mad til russerne, så vil det stadig styrke deres evne til at føre krig, lyder kritikken.

»Hvis man giver russerne medicin, som de ellers skulle have købt selv, så sker der en substitutionseffekt. Det vil sige, at når russerne sparer penge på medicin, så frigør man deres ressourcer, som de så kan bruge på andre ting,« siger Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og ekspert i makroøkonomi.

Det vil sige, at hvis russerne sparer penge på medicin, så kan de købe våben for dem i stedet for.

Jakob Ellemann-Jensen til Demonstrationen 'Stop Ruslands krig mod Ukraine', foran den russiske ambassade i København søndag den 27. februar 2022.
Jakob Ellemann-Jensen til Demonstrationen 'Stop Ruslands krig mod Ukraine', foran den russiske ambassade i København søndag den 27. februar 2022. Foto: Thomas Sjørup
Vis mere

Betyder det, at hvis vi leverer mad og medicin til russerne, så styrker vi den russiske krigsmaskine?

»Ja, hvis vi sender dem medicin, så vil det ikke alene betyde, at russerne får dækket deres behov for medicin. De vil også betyde, at de vil kunne købe andre ting,« siger Torben M. Andersen.

Han forklarer, at effekten er særligt effektiv i lande, som er meget centralt styret.

»Når magten er centraliseret, og regimet sidder på det hele, så er denne ombytningseffekt større, da det er nemmere at bytte rundt på tingene,« siger Torben M. Andersen og fortsætter:

Ukrainske flygtninge på vej over grænsen til Moldova. Adskillige hundrede tusinde flygtninge har i de seneste døgn forladt Ukraine.
Ukrainske flygtninge på vej over grænsen til Moldova. Adskillige hundrede tusinde flygtninge har i de seneste døgn forladt Ukraine. Foto: NIKOLAY DOYCHINOV
Vis mere

»Jeg vil dog ikke sige, at effekten er så effektiv, at det er en til en, men der sker en ombytning,« siger han.

Jakob Ellemann-Jensen – som i øvrigt er uddannet cand.merc.jur. fra CBS i København – er uenig med Torben M. Andersen.

»Det her vil ikke styrke den russiske krigsmaskine. Tværtimod. Det skal ses i sammenhæng med de økonomiske sanktioner, der skal få den russiske økonomi til at bryde sammen,« siger Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

»I takt med at det sker, skal EU gå ind og presse Rusland til at lave en sådan ordning,« siger han.

Han skriver i en skriftlig kommentar til B.T., at han allerhelst så, at EU stoppede al import af gas fra Rusland, men det er ikke muligt lige nu, forklarer Ellemann.

»Men det får EU svært ved at gøre på kort sigt, da nogle EU-lande desværre er fuldstændig afhængige af russisk gas,« siger han.

Jakob Ellemann-Jensens opslag på Twitter, hvor han foreslår et »olie for mad« program.
Jakob Ellemann-Jensens opslag på Twitter, hvor han foreslår et »olie for mad« program.
Vis mere