I løbet af dagen har stort set alle partierne, der var med til at nedsætte Vederlagskommissionen, trukket deres støtte og garanti om at stemme ja for kommissionens forslag. Arbejdsmarkedsforsker Jørgen Stamhus forklarer her, hvorfor det kan være en god idé at støtte det barslede forslag.

Hvis man spørger arbejdsmarkedsforsker og lektor Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet, er det muligvis ikke en dårlig ide med en lønstigning til danske politikere på mellem 15 og 30 procent.

»Det, der umiddelbart slå mig, er, at man tilsyneladende har indset, at det er hensigtsmæssigt at rydde op i politikernes vederlag og pensionsforhold. Det er noget, som befolkningen finder temmeligt odiøst og uforståligt også qua politikere og ministre tjener en pæn løn, som man kunne sige, at de har mulighed for at kompensere sig selv efterfølgende med den aktuelle løn de får,« lyder vurderingen fra Jørgen Stamhus til BT.

Han mener, at den mulige lønstigning er en 'klækkelig' en af slagsen, men det giver bedre mening, men kun på den præmis, at der bliver skåret politikernes pension og det meget udskældte eftervederlag.

»Alt andet lige er det mere gennemskueligt og acceptabelt for befolkningen, at politikerne får deres løn, når de arbejder og ikke efterfølgende med gunstige pensioner og eftervederlag,« siger Jørgen Stamhus og fortsætter:

»Som medlem af folketinget kan man ryge ud efter fire år. Og så står man bare der. Det er ikke alle, der kan træde tilbage efter de har været i folketinget. Man har brug for noget at stå tilbage med. Derfor kan lønstigningen nok retfærdiggøres.«

I skrivende stund har alle partier, der var med til at nedsætte kommissionen, trukket deres støtte, og nu står Radikale Venstre alene tilbage. Der er altså ikke længere et politisk flertal for anbefalingen.