Lyt til artiklen

Dannebrogs-gate er slut: Det meget omdiskuterede flag i Folketinget er nemlig - helt efter planen - taget ned igen.

Allerede inden det nye folketingsår var gået i gang, kastede politikerne sig over hinanden i heftig diskussion. Og det var hverken topskat, kontanthjælpsloft eller flygtningekrisen, de folkevalgte var uenige om. Det var derimod et tre meter langt dannebrogsflag, som tingets formand, Pia Kjærsgaard, havde sørget for at få hængt op bag talerstolen, som fik politikerne - især på venstrefløjen - til at se rødt.

Dagen før åbningen gav Enhedslistens Christian Juhl et interview til DR1, hvor han langede kraftigt ud efter Kjærsgaard. Han anklagede hende blandt andet for at misbruge sin position som Folketingets formand.

»Det er tæt på magtmisbrug af formanden at hænge et værdibaseret flag lige ovenover, hvor hun skal sidde i morgen. Det skal ned igen hurtigst muligt,« siger Christian Juhl, som selv er medlem er Folketingets præsidium og er 3. næstformand. Han var ikke til stede på det møde i præsidiet i sidste uge, hvor Pia Kjærsgaard orienterede de øvrige medlemmer om sin beslutning og fik tilslutning til den.

Det store vægtæppe, der normalt hænger bag Folketingets formand, blev taget ned før sommerferien som led i en større renovering af folketingssalen. Tilbage var en tom, brun væg, og derfor fik Pia Kjærsgaard den idé, at Dannebrog kunne hænge der i stedet.

Trods kritikken kom flaget op og hang bag statsministeren, da han holdt sin åbningstale tirsdag.

Onsdag, da hverdagen i parlamentet meldte sig, var flaget væk igen.

Artiklen fortsætter under opslaget:

Det har hele tiden været planen, at flaget skulle ned igen efter Folketingets åbning. Men nogle politikere er faktisk blevet så positivt stemt over for flaget, at de gerne ser det permanent i salen.

»Det kunne det sagtens. Det kan også være, at vi skal have en fane stående bag talerstolen. Det er der mange andre parlamenter, der har,« siger venstre-manden Kristian Pihl Lorentzen til DR.

Også den konservative Naser Khader er positiv over for flaget.

'Jeg ser meget gerne, at vi lod Dannebrog hænge i Folketingssalen permanent. Ligesom alle mulige andre lande har deres flag hængende i deres parlamentssale. Jeg kan ikke komme i tanke om noget, der kan være mere samlende for os som folk, end dét, der mere end noget andet repræsenterer Danmark og danske værdier,' skriver han på Facebook.

Artiklen fortsætter under opslaget:

Han synes debatten om Dannebrog er både latterlig og trist.

»Folk kalder Dannebrog et ”værdiladet symbol”, som om det skulle være negativt. Andre siger, det er et symbol på Dansk Folkeparti. Undskyld mig, men siden hvornår har et politisk parti eller andre grupper kunnet tage patent på det danske flag? Det er da først, når man siger, det er DF’s symbol, at man forærer symbolet til dem,« skriver Naser Khader.