Kys, gramseri og seksuel chikane har i årevis floreret frit hos Radikale Venstre.

»Vores parti har i mere end 100 år kæmpet for ligestilling mellem mænd og kvinder. Men da sexismen ruskede i vores egen dør, fik vi ikke håndteret det, som vi burde,« skriver Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, på Facebook.

Det gør hun, efter undersøgelsen om forskelsbehandling og seksuel chikane i partiet onsdag er blevet offentliggjort.

En undersøgelse, der konkluderer, at mange gennem årene har oplevet seksuel chikane eller andre former for sexistisk adfærd i Radikale Venstre.

Sofie Carsten Nielsen møder pressen efter at De Radikale Venstre har holdt krisemøde i Hovedstadens Radikale Vælgerforening i København, søndag den 18. oktober 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Sofie Carsten Nielsen møder pressen efter at De Radikale Venstre har holdt krisemøde i Hovedstadens Radikale Vælgerforening i København, søndag den 18. oktober 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Derfor skriver hun som partileder nu undskyld:

»Undskyld på vegne af Radikale Venstre til jer, der har oplevet seksuel chikane eller anden form for sexistisk adfærd. Og undskyld til jer, der ikke har oplevet en ordentlig håndtering i vores parti. Undskyld for den smerte, det har forvoldt jer.«

Sofie Carsten Nielsen skriver i samme forbindelse, at hun fortryder, at hun ikke tidligere bad Morten Østergaard om at forlade partiet:

»Personligt fortryder jeg i dag, at jeg ikke tidligere bad Morten Østergaard om at gå. Ikke mindst da det blev bizart, og han på sin Facebook skrev om sin samtale med sig selv om forløbet med Lotte Rod.«

I efteråret blev MeToo-bølgen en intern bombe hos Radikale Venstre, hvor den daværende partileder Morten Østergaard måtte træde af efter et dramatisk og syv timer langt gruppemøde i Den Sorte Diamant.

Det skete, efter at han havde holdt det hemmeligt over for folketingsgruppen, at det var ham selv, som i 2011 havde udsat partifællen Lotte Rod for uønsket seksuel opmærksomhed.

»Jeg har svigtet min gruppes tillid. Jeg har svigtet mit parti og dermed også offentligheden, fordi jeg ikke havde modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men at jeg også nødt til at være åben om, at det var mig,« sagde en bevæget Morten Østergaard efter gruppemødet.

Efterfølgende kunne B.T. afsløre, at Morten Østergaard havde flere sexismesager på samvittigheden. Han havde eksempelvis befamlet en tidligere praktikant i partiet ved at blandt andet at hive i hendes trusser under en dans.

Radikales Morten Østergaard kommer ud fra Kommissionen om Skat som holder afhøringer af skatteministre i Retten på Frederiksberg, onsdag den 25. november 2020.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Radikales Morten Østergaard kommer ud fra Kommissionen om Skat som holder afhøringer af skatteministre i Retten på Frederiksberg, onsdag den 25. november 2020.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

I de efterfølgende dage blev der stillet spørgsmål ved, om den nye partileder Sofie Carsten Nielsen kendte til episoderne, hvor Østergaard havde været pågående i festlige lag.

Det sendte partiet ud i en krise, hvor især Ida Auken, der nu er skiftet til Socialdemokratiet, og Sofie Carsten Nielsen bekrigede hinanden i offentligheden.

Blandt andet kunne B.T. afsløre en lækket sms fra Sofie Carsten Nielsen til Ida Auken, hvor førstnævnte erkender, at hun har kendt til Morten Østergaards tilbøjeligheder i festlige lag.

»Vi har talt om mange gange, at Morten var klam, at han har taget dig på røven fx,« skrev Sofie Carsten Nielsen søndag 18. oktober klokken 16.19 til Ida Auken.