Hvis Mette Frederiksen selv skal sige det, er der ikke kommet et større politisk pres på embedsmændene,  mens hun har været statsminister.

Men ifølge en ny rapport er det ikke desto mindre det, som omkring halvdelen af 3.500 adspurgte embedsmænd i centraladministrationen mener, at der er.

Ifølge Karsten Dybvad, der har stået i spidsen for arbejdet med den nye rapport, og som er tidligere  departementschef i Finans- og Statsministeriet, bør statsministeren lytte grundigt til embedsmændenes oplevelse – også selvom hun ikke er enig med den.

»Det er vigtigt hele tiden at holde sig for øje, hvad medarbejderne svarer. Her er der altså nogle klare signaler i retningen af, at fagligheden bliver trængt lidt i baggrunden,« siger Karsten Dybvad.

Han understreger, at det er et budskab, som statsministeren bør lytte grundigt til.

»Der er nogle signaler, som jeg synes, det er vigtigt, at statsministeren er opmærksom på. Jeg synes, det er meget vigtigt, at man som politiker respekterer den melding, der kommer fra embedsmændene,« siger han.

Ifølge reglerne skal regeringens skatteyderbetalte embedsmænd arbejde partipolitisk neutralt.

De må for eksempel ikke hjælpe en minister med at lave et opslag på Facebook eller Instagram, der har partipolitisk indhold.

Alligevel siger halvdelen af embedsmændene i en ny rapport, at der i de senere år er kommet et stadig større pres på dem fra politikerne for at arbejde mere politisk.

Mette Frederiksen afviste tidligere i dag over for B.T, at den udvikling har noget med hende at gøre.

Mette Frederiksen, rapporten konkluderer, at embedsmænd er udsat for et ret massivt pres fra politikere som for eksempel dig. Er det svært at være politisk neutral embedsmand for dig?

»Nej, og jeg vil sige, at mit indtryk er helt klart, at vi har et utrolig dygtigt embedsværk, og at det er et politisk neutralt embedsværk,« lød det fra statsministeren.