De seneste dage har diverse udenlandske medier været fyldt med artikler om Danmark, som langt fra har sat vores lille land i et positivt lys. Men ikke alt, hvad der bliver skrevet i store udenlandske medier, er negativt.

De seneste døgn har føltes som en lang negativ udlægning af Danmark, vores udlændingelovgivning og ikke mindst Venstre med statsminister Lars Løkke og integrationsminister Inger Støjberg i front.

Her er Lars Løkke blevet fremstillet som nazist, mens Danmark er blevet fremstillet som flygtningefjendsk med blandt andet et billede af den Lille Havfrue, der fratager flygtninge deres smykker og sågar hiver guldtænder ud på de flygtninge, som skulle have sådanne.

Også den tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan har været ude og kalde det for en bekymrende tendens, det der finder sted i Danmark, efter lovgivningen om at Danmark kan konfiskere værdier fra asylansøgere, hvis de overstiger en værdi på 10.000 kroner, blev vedtaget onsdag.

Generelt er bølgerne omkring den danske regering og den netop vedtagne lovgivning gået højt - både i udlandet og herhjemme i vores lille land, hvor politikere har beskyldt hinanden for at stramme eller være med til at sætte Danmark i et negativt lys - alt afhængigt af, hvilket parti, politikeren stammer fra.

Danmark taget i forsvar
Men, men, men. Det er ikke kun negative artikler om Danmark, som finder vej til de udenlandske avisspalter. Faktisk bliver Danmark også taget i forsvar hos to af verdens største medier.

Det ene af dem er dem amerikanske netavis Huffington Post. Her skriver András Simonyi, der er direktør ved Center for Transatlantic Relations ved det berømte Johns Hopkins universitet, at Danmarks seneste tiltag ikke har været 'hjælpsomme' i den nuværende flygtningekrise.

Han kalder beslutningen om at tage værdier fra flygtninge for 'usmart', specielt med de tanker, netop fratagelse af værdier leder hen til - altså nazisternes frarøvelse af værdier fra blandt andet jøder før og under 2. verdenskrig.

Således bliver Danmarks statsminister portrætteret i stor britisk avis.
Således bliver Danmarks statsminister portrætteret i stor britisk avis.
Vis mere

Men herefter kommer han Danmark til undsætning. For András Simonyi mener langt fra, at Danmark er det værste land i Europa, når det kommer til blandt andet flygtningekrisen.

Han nævner Ungarn som Europas store synder og fremhæver, at Danmark har en meget åben og seriøs debat vedrørende flygtningekrisen. Og så skriver han, at Danmark mere end mange andre burde hyldes som et forgangsland for hele verden.

'Kredit til Danmark'
'Lad os ikke glemme baggrunden. Danmark var et tidligt mål for radikal islam efter udgivelsen af 'Muhammed-tegningerne' i 2005 i avisen Jyllands-Posten. Der blev ikke givet nok kredit til danskerne, til de modige avisredaktører, til den danske regering for at stå op på vegne af alle os, der tror på ytringsfrihed og retsstaten. Det var en tapper handling, for optrævlingen af demokrati begynder med selvcensur,' skriver András Simonyi, der selv for nyligt har været i Danmark, og uddyber:

'Og Danmark har en lang tradition for at tage flygtninge også. Landet skelner mellem politiske asylansøgere og økonomiske flygtninge. Landets bestræbelser på at integrere nyankomne har ikke været perfekt (det er det aldrig i noget land), men har i høj grad været en succes,' skriver András Simonyi, der fremhæver Naser Khader, som stammer fra Syrien, og rekrutterings-direktøren Nima Astanehdost, der oprindeligt stammer fra Iran, som gode eksempler på dansk integration.

I samme omfang nævner han, at Danmark gør et godt arbejde med at integrere muslimske kvinder i samfundet.

Satiretegninger om de danske asylstramninger fra de engelske aviser The Guardian og The Independent.
Satiretegninger om de danske asylstramninger fra de engelske aviser The Guardian og The Independent. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

András Simonyi slutter af med at konstatere, at Danmark nok skal klare sig gennem den nuværende mediestorm, da vi har en 'enorm goodwill', men at vi bliver nødt til at kigge fremad.

Nazisterne gav ikke gratis sundhedspleje
Men det er ikke kun i Huffington Post, at Danmark bliver taget i forsvar. Også i en af de største aviser i Indien, hvor de seneste dages negative historier om Danmark også er nået til, bliver vi taget i forsvar.

Avisen er den engelsksprogede Times of India, som dagligt læses af millioner og atter millioner mennesker i verdens mest folkerige demokrati.

Her fortæller Mrutyuanjai Mishra, der er samfundsdebattør med indisk baggrund, men som er uddannet i Danmark og har boet her, inden han flyttede til Sverige, at kritikken, efter hans mening, har været helt ude af proportioner.

Han skriver:

'Meget få lande i verden giver så mange universelle velfærdsydelser som Danmark, hvilket selvfølgelig gør det til et af de mest beskattede lande i verden. Men sådan et system kan kun overleve, hvis folk er ærlige. Grunden til, at man beder folk om at bruge deres egne finansielle ressourcer, inklusiv store pengesummer og dyre smykker, er for at behandle dem på lige fod med danske statsborgere. Danske statsborgere er altid blevet bedt om at bruge deres egne penge, inden de kan få velfærdsydelser. Der er ingen diskrimination overhovedet,' skriver Mrutyuanjai Mishra og skyder på nazisammenligningen:

'Det lyder måske meget chokerende på grund af, hvad verden var vidne til under 2. verdenskrig, og hvad nazisterne gjorde mod jøderne, når de konfiskerede deres smykker og endda guld-tandfyldninger, men disse heldige flygtninge (som kommer til Danmark, red.) bliver ikke sendt til dødslejre, nej ... de bliver tværtimod givet et livslangt løfte om pleje. Nej, nazisterne havde ikke til hensigt at give gratis sundhedspleje, gratis skolegang og gratis bolig til gamle og syge mennesker. Danmark vil i sidste ende give alt det, når immigranterne er blevet statsborgere,' skriver Mrutyuanjai Mishra blandt meget andet.