»Han har givet op.«

Den politiske kommentator Lars Trier Mogensen er klar i sin analyse af den samtalebog, som Lars Løkke Rasmussen torsdag morgen udgav.

Her lufter statsministeren idéen om en SV-regering, ligesom han også indikerer, at det slet ikke er sikkert, at Venstres kronprins, Kristian Jensen, er den næste tronfølger i det traditionsrige parti.

Og det er altså til trods for, at de to Venstre-politikere i 2014 havde et helt bestemt møde i en kælder i Odense.

Dengang kunne Kristian Jensen vippe Lars Løkke af pinden som Venstre-formand, men det valgte han ikke at gøre, imod at han fik en mere fremtrædende rolle som næstformand, og at han desuden gnidningsfrit ville blive rykket ind som formand, når den tid kom.

Og den tid har flere altså forventet ville komme, hvis Lars Løkke og højrefløjen taber det kommende valg.

Men nu åbner statsministeren altså op for, at håndtrykket i Odense ikke nødvendigvis er gældende i dag.

»Nej, men netop fordi arvefølgen ikke er en naturlov i Venstre. Lige så lidt som det er en naturlov, at jeg sidder her,« siger han i en passage om formandskabet i bogen 'Befrielsens øjeblik'.

Her ses Kristian Jensen torsdag formiddag, hvor en række journalister spurgte ind til detaljer om næstformanden i Lars Løkkes samtalebog
Her ses Kristian Jensen torsdag formiddag, hvor en række journalister spurgte ind til detaljer om næstformanden i Lars Løkkes samtalebog Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Og det er en opsigtsvækkende melding, understreger Lars Trier Mogensen.

»Det virker opgivende og som om, han har opgivet forestillingen om at stå i spidsen for Venstre. Og så må man tolke det, som om han ikke nødvendigvis føler sig forpligtet i forhold til aftalen i 2014. Han åbner op om en anden magtkamp,« siger den politiske kommentator.

Ifølge Lars Trier Mogensen betyder bogudgivelsen helt unægteligt, at der i Venstres bagland er en nærmest panisk stemning.

»De er rystede, river sig selv i håret og er helt på månen i Venstre. De er meget chokerede over den uberegnelige kurs, som Lars Løkke har lagt for dagen med både velfærdsudspil, skattestop og nu den her udgivelse,« siger han.

Den politiske kommentator kalder bogen for 'desperat'.

»Det er en desperat og desillusioneret udmelding. Hele udgivelsen har karakter af, at han har sluppet tøjlerne og har givet op. Man må næsten spørge sig selv, om han træder tilbage som statsminister før valget,« konstaterer Lars Trier Mogensen.

Statsministerens tanker om en SV-regering får også drøje hug af eksperten.

»Det er jo helt opsigtsvækkende at lede en VLK-regering, mens man så begynder at diskutere andre regeringer. Det gør man ikke i politik,« siger Lars Trier Mogensen.