Mogens Camre. Arkivfoto
Mogens Camre. Arkivfoto Foto: Erik Refner

DFs problembarn Mogens Camre fik i aftes en regulær skideballe af formanden Pia Kjærsgaard.

Og hvis han ikke trækker sine udtalelser tilbage eller undskylder - hvad han foreløbig ikke har gjort mine til - så læner han sig op af en eksklusion.

Det oplyser centrale kilder i Dansk Folkeparti  til bt.dk.

Mogens Camre


Ved samtalen med Pia Kjærsgaard fik Mogens Camre utvetydigt at vide, at hans udtalelser var uacceptable, og at ledelsen ville tage afstand fra dem.

Sagen handler om en flere år gammel udtalelse, hvor han sammenligner muslimer med tyske soldater fra den nazistiske besættelsesmagt. Udtalelser som i går fik nyt liv i et YouTube-klip og som Camre siden valgte at stå 100 procent ved.

Mogens Camre

- Det er historiske kendsgerninger. Jeg taler om den menige tyske soldat, ikke om Gestapo eller SS. Hvis folk mødte tyske soldater under besættelsen, gik de ikke over på den anden side af gaden. Det gør de i ghettoerne i dag, hvis de møder unge muslimer. Min far blev hentet af Gestapo, og jeg har oplevet den tid, så at beskylde mig for at være sympatisk indstillet overfor nazister, er helt ude i skoven, sagde Mogens Camre i går til bt.dk.

Han forsvarer samtidig sit angreb på muslimer.

- Må man ikke forholde sig til kendsgerninger? Det er en kendsgerning, at unge muslimer er mere kriminelle end unge danskere - det er også en kendsgering, at vietnamesiske indvandrere er mindre kriminelle end danskere, må jeg så heller ikke nævne det.

Mogens Camre har tidligere haft lang snor i Dansk Folkeparti. Pia Kjærsgaard har accepteret, at han fik lov at sige ting, som andre ville være blevet banket på plads for at sige. Og det skyldes at han har en særlig status som en ældre, intellektuel provokatør, og at Pia Kjærsgaard har respekt for hans store viden.

Det samme  gælder til en vis grad præsterne Søren Krarup og Jesper Langballe, som også har længere snor i  debatten end andre af Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer, fordi de også er intellektuelle provokatører. Med til billedet hører dog også at både præsterne og Camre er på vej på pension. Hvis de skulle optræde i den politiske debat i tyve år endnu, var situationen muligvis en anden.

Men med sine nazi-sammenligninger er Camre for alvor trådt over kridtstregen. Nu er der ingen vej tilbage. Hvis han ikke gøre et eller andet behjertet forsøg på at glatte ud, kan Pia Kjærsgaard blive nødt til at sparke ham ud.

Synes du, at Mogens Camre burde blive ekskluderet af Dansk Folkeparti efter nazi-brøleren?

Deltag i debatten under artiklen
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.