Alternativet, Enhedslisten og SF kommer med nyt forslag i Nykredit-sagen om forhøjede bidragssatser. Nu skal det være gratis at skifte realkreditforening, hvis bidragssatsen hæves.

Den seneste tid har været præget af debatten om de grådige realkreditforeninger.

Nu melder SF, Ø og Å sig ind i kampen med et nyt forslag, som skal sikre, at låntagernes pengene ikke havner i banker og aktionærers lommer:

»Idag er det jo et tag-selv-bord for Nykredit og de øvrige realkreditinstitutter, og derfor vi vil have kontrol med bidragssatserne.«

Sådan siger erhvervsordfører Pelle Dragsted fra Enhedslisten.

Han er sammen med Jospephine Fock fra Alternativet og Lisbeth Bech Poulsen fra SF utilfreds med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsens udspil og kalder det mangelfuldt:

»Vi er bange for, at det bliver en syltekrukke. Det er fint at sætte et ekspertudvalg igang, men det skal ikke forhindre os i at handle nu« siger han til BT.

Derfor har de tre partier udformet tre krav til realkreditinstitutterne:

1. Der skal være et loft over bidragssatsen, så kunden ved, hvad aftalen er.

2. Det er kun en neutral myndighed som f.eks. Finanstilsynet, som kan afgøre om bidragssatsen i krisetider må hæves, og årsagen skal være veldokumenteret.

3. Hvis bidragssatsen hæves, skal det være gratis for låntageren at skifte institut.

De tre tiltag skal sikre, at låntagernes penge ikke bliver udnyttet til børsnoteringer eller udokumenterede krav om polstring.

Partierne synes ikke, at regeringen, med Troels Lund Poulsen i spidsen, har gjort nok for at yde retfærdighed overfor de mange bekymrede kunder hos blandt andet Nykredit.

Lisbeth Bech Poulsen fra SF formulerer kritikken sådan her:

»Jeg synes ikke, at ministeren gør, hvad han kan. Jeg synes, at han og højrefløjen kører med på den vogn, at det bare er kapitalkravenes skyld, og at de skal polstre sig. Men vi kan ikke bare gå tilbage til en jungle, hvor der ikke er styr på noget, og hvor det er skatteborgernes penge, som står på spil. Det her handler om, at Nykredit vil stå godt til den børsnotering. Og det er så kunderne, der skal betale for det.«

Troels Lund Poulsen skriver i en mail til BT, at han ikke ønsker at komme med forhastede løsninger og derfor ikke kan handle nu:

»Det er for mig afgørende, at vi ikke nu laver nogle hovsa-løsninger, der blot ender med, at de danske renter stiger – for så er den enkelte boligejer jo lige vidt.«

De tre venstrefløjs-partiers forslag vil blive fremsat for folketinget inden den 1. April i år.