Lyt til artiklen

Efter skyderiet i Field's søndag har flere af Folketingets partier lagt pres på sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at få fremrykket forhandlingerne om en psykiatriplan.

Nu åbner Magnus Heunicke så for, at de forhandlinger om en psykiatriplan, der skulle begynde 9. september, kan rykkes frem.

Det siger ministeren til TV 2.

»Hvis det kan forbedre chancerne for at lande en bred aftale, og hvis det kan lade sig gøre, så lad os gøre det,« siger han.

Psykiatrien er kommet i fokus, efter at politiet har bekræftet, at den formodede gerningsmand til masseskyderiet i Field's er »kendt i psykiatrien«. Nærmere har politiet ikke villet komme det indtil videre.

I forståelsespapiret aftalte regeringen med sine støttepartier, at der skulle laves en tiårsplan for psykiatrien.

Planen skal indeholde forpligtende mål for de næste ti år om blandt andet at mindske antallet af genindlæggelser, nedbringe ventetiden og øge gennemsnitslevealderen for borgere med psykisk sygdom.

Men tre år inde i valgperioden er forhandlingerne endnu ikke kommet i gang.

Både Venstre, De Konservative, De Radikale, SF og Enhedslisten mener, at forhandlingerne skal begynde start-august, når sommerferien slutter.

»Jeg ser overhovedet ikke nogen grund til, at vi skal vente flere måneder på at sætte os til forhandlingsbordet. Vi har længe efterspurgt en tiårsplan,« siger Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann, til Ritzau.

»Man har et fint oplæg at tage afsæt i, så fra Venstres side er budskabet, at vi hellere skal i gang i dag end i morgen.«

I januar præsenterede Sundhedsstyrelsen sit 200 siders store oplæg til en plan for psykiatrien.

På det tidspunkt vurderede Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Vive, Det Nationale Center for Forskning og Analyse i Velfærd, at planen ville koste 4,5 milliarder kroner.

/ritzau/