Lyt til artiklen

Statsministeren vil ikke kommentere sin rolle i den skandaliserede minksag.

Mette Frederiksens rolle i minksagen har fået fuld bevågenhed, efter B.T. i weekenden afslørede, at Statsministeriet i kulissen styrede Mogens Jensens forklaring, da han skulle forsvare den ulovlige masseaflivning af mink.

Udadtil har Mette Frederiksen ellers påstået, at håndteringen af sagen – og dermed ansvaret – udelukkende lå hos Mogens Jensen.

Men ifølge fortrolige mail, som B.T. er i besiddelse af, har Mette Frederiksens stabschef, Martin Justesen, styret Mogens Jensen og hans ministerium.

»Der er ikke noget afslørende i, at der er selvfølgelig kommunikation på tværs af ministerier i denne sag. Det er der i rigtig mange sager, og det vil der også være fremover,« siger Mette Frederiksen til B.T. på mandagens pressemøde om coronarestriktioner.

»Derudover vil jeg tilføje, at vi har svaret på mange spørgsmål – også relevante spørgsmål – omkring mink. Det, vi holder pressemøde om i dag, handler om halvdelen af Danmarks befolkning, og derfor har jeg ikke yderligere at tilføje,« siger hun.

Hvorfor fremgår det ikke af den redegørelse, der er lavet om sagen, at Martin Justesen har været inde og diktere de her mail?

Mette Frederiksen gentager herefter sit forrige svar.

»Selvfølgelig er der kommunikation på tværs af ministerier i denne sag. Det vil der også være i fremtidige sager. Jeg har ikke mere at tilføje til de spørgsmål, der er stillet, og vil igen understrege, at det, vi holder pressemøde om i dag, berører halvdelen af den danske befolkning,« siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varsler en delvis nedlukning i København, Odense, Aarhus og en række kommuner i hovedstaden og på Sjælland. Pressemødet bliver holdt i Spejlsalen i Statsministeriet mandag 7. december 2020. Ud over statsministeren deltager sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum samt direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.
Statsminister Mette Frederiksen (S) varsler en delvis nedlukning i København, Odense, Aarhus og en række kommuner i hovedstaden og på Sjælland. Pressemødet bliver holdt i Spejlsalen i Statsministeriet mandag 7. december 2020. Ud over statsministeren deltager sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum samt direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. Foto: Philip Davali
Vis mere

Indblandingen fra Mette Frederiksens stabschef skete 10. november, da Mogens Jensen havde rodet sig ud i to modstridende forklaringer om, hvorvidt han vidste eller ikke vidste, at ordren om aflivning af alle mink var ulovlig.

Da Mogens Jensens rådgivere ville formulere et svar for at redde ministeren ud af kattepinen, blandede Martin Justesen sig.

Han ønskede en anden formulering, og sådan blev det.

Det har fået oppositionen til at kaste sig over Mette Frederiksen, som desuden er blevet kaldt i samråd af Dansk Folkeparti.

»Jeg er vred. Nu har vi det sort på hvidt, at Statsministeriet førte Mogens Jensens hånd i skandalen,« sagde De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til B.T. i weekenden.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for, hvor statsministeren skal forklare sig på samrådet.