Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Egen lejlighed med udsigt til den azurblå Riviera, lækker fransk vin – allerede i Aalborg Lufthavn – og en saftig cote de boeuf.

Det er både svært og dyrt at tiltrække udenlandske investorer til Aalborg, men kommunens ledelse anført af borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) gør et ihærdigt forsøg.

Siden 2015 har Aalborg Kommune brugt mere end halvanden million kroner på at deltage og gøre opmærksom på sig selv ved den store ejendoms- og investormesse MIPIM i Cannes.

Pengene er blandt andet brugt på et tungt deltagergebyr, konsulentbistand, flybilletter, egen suite til møder og annoncering, men i den grad også på indlogering til skyhøje priser. Dele af historien er tidligere gennemgået i podcasten 'Visbys Verden'.

De folkevalgte Aalborg-politikere boede under MIPIM-messen i 2019 i en lejlighed i Le Grand Hotel-komplekset tæt på den kendte Cannes-gade Boulevard de la Croisette.
De folkevalgte Aalborg-politikere boede under MIPIM-messen i 2019 i en lejlighed i Le Grand Hotel-komplekset tæt på den kendte Cannes-gade Boulevard de la Croisette. Foto: JOHANNA GERON
Vis mere

Særligt 2019-udgaven af messen byder på et eksorbitant bilag, viser en aktindsigt, som B.T. har fået i Aalborg Kommunes udgifter til deltagelsen i MIPIM-messen.

Her deltog borgmester Thomas Kastrup-Larsen, rådmand Hans Henrik Henriksen (S), daværende direktør for By- og Landskabsforvaltningen Christian Bjerg og stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen i Aalborg-delegationen.

Mens den fire dage lange messe stod på, var kvartetten indlogeret i to lækre udlejningslejligheder i det centrales Cannes. Den ene – hvor de to folkevalgte politikere boede – med havudsigt og placering ved den ikoniske La Croisette-promenade.

Den samlede regning for de fire Aalborg-spidsers ophold i lejlighederne endte i 56.932 kroner. I gennemsnit 14.233 pr. deltager.

Thomas Kastrup-Larsen (S) og resten af Aalborg-slænget indtog moderate mængder af vin og øl under hele MIPIM-messen, og det kan borgmesteren ikke umiddelbart se et problem i. Her under fejring af guldvinderne fra Aalborg Håndbold i 2019.
Thomas Kastrup-Larsen (S) og resten af Aalborg-slænget indtog moderate mængder af vin og øl under hele MIPIM-messen, og det kan borgmesteren ikke umiddelbart se et problem i. Her under fejring af guldvinderne fra Aalborg Håndbold i 2019. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Det tal får Bent Greve, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, til at spærre øjnene op:

»Der er valgt en meget dyr overnatningsform – og ikke som en fornuftig anvendelse af offentlige ressourcer,« fastslår han.

Til sammenligning brugte den daværende københavnske teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) sammenlagt 3.771 kroner på sine tre overnatninger, da hun deltog i ejendomsmessen i 2018, viser dokumenter fra Københavns Kommune.

Ifølge Medarbejder- og Kompetencestyrelsens regler må statslige ansatte, der er på udlandsrejser, maksimalt bruge 1.234 kroner på en overnatning pr. nat på et hotel i Frankrig.

Aalborg Kommune har ikke nedskrevet en omkostningspolitik til hverken fly, restaurantbesøg eller hoteller under ophold i udlandet, men som personalekonsulent Susan Mynderup oplyser til B.T.:

»Det forventes, at der udvises omkostningsbevidsthed for rejser, restaurantbesøg med videre, som det også skal gøres for alle andre indkøb i kommunen.«

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen, som har deltaget i MIPIM-messerne i 2016, 2018 og 2019, forklarer den dyre hotelregning fra 2019 med, at priserne var skruet i vejret på grund af messen:

»Jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, det er mange penge at bruge, men sådan som jeg er orienteret, var det dét, der var muligt at få fat i. Det har været svært at finde noget, og det er dyrt at være afsted i Cannes – deltagergebyret er også dyrt. Men der var ikke noget luksuriøst over det. Det var der ikke. Prisen var, som den var.«

»Umiddelbart virker det også som dyre flybilletter,« forklarer ekspert Bent Greve om Aalborg-delegationens rejse til MIPIM-messen i Cannes i 2019.
»Umiddelbart virker det også som dyre flybilletter,« forklarer ekspert Bent Greve om Aalborg-delegationens rejse til MIPIM-messen i Cannes i 2019.
Vis mere

Har I været ude i god nok tid i forhold til at booke, hvis det var det eneste, der var tilgængeligt?

»Nej, jeg synes, at vi burde have været tidligere ude i forhold til hotelbooking i 2019. Jeg mener altid, vi skal evaluere på den måde, vi gør tingene på. Det er for eksempel helt oplagt at få booket hotel tidligere, hvis vi skal afsted en anden gang.«

Rejsen – og udgifterne forbundet med den – er godkendt af magistraten i Aalborg Kommune, og Thomas Kastrup-Larsen understreger, at han trods den høje regning langtfra følte sig som rejsende på første klasse:

»Det er sådan et lejlighedskompleks, hvor vi havde to lejligheder. Den ene boede jeg i med rådmand Hans Henrik Henriksen, og jeg sov på en opredning, og rådmanden havde soveværelset. Der var ikke noget luksuriøst i forhold til det. Vi spiste morgenmad på Starbucks.«

Det var langtfra det eneste måltid, som blev spist ude – på trods af at der altså var køkken installeret i begge lejligheder, Aalborg Kommune havde bestilt i forbindelse med messen.

På messens næstsidste aften gæstede kvartetten restauranten 13.31, hvor risottoen og cote de boeuf blev skyllet ned med vin fra Saint-Émilion, Chardonnay og syv glas pastis.

Regningen på 266 euro er på ingen måde himmelråbende, men dækker altså over køb af alkohol på skatteydernes regning – en gennemgående tradition under hele rejsen.

Eksempelvis havde Aalborg-spidserne kort før ankomsten på restauranten indtaget flere glas Jack Daniels-whiskey og fem glas hvidvin fra blandt andet Chablis-distriktet på den nærliggende Bar le Vin.

På messens næstsidste aften i 2019 gæstede Aalborg-kvartetten restauranten 13.31, hvor risottoen og cote de boeuf blev skyllet ned med vin fra Saint-Émilion, Chardonnay og syv glas pastis. Forinden blev der drukket Jack Daniels på en nærliggende bar.
På messens næstsidste aften i 2019 gæstede Aalborg-kvartetten restauranten 13.31, hvor risottoen og cote de boeuf blev skyllet ned med vin fra Saint-Émilion, Chardonnay og syv glas pastis. Forinden blev der drukket Jack Daniels på en nærliggende bar.
Vis mere

Allerede i Aalborg Lufthavn inden afrejsen mod Frankrig – viser bilag, som B.T. har fået aktindsigt i – blev der købt både hvidvin og specialøl, og det gentager sig hver eneste dag under messen, både til sen frokost og aftensmad.

Ifølge professor Bent Greve er det »Ikke normalt, at det offentlige dækker spiritus«, men ifølge borgmester Thomas Kastrup-Larsen rækker beløbene ikke ud over det uacceptable:

»Der er nogle småudlæg i forhold til det – men hvis man ser på beløbene, synes jeg, de er ganske små og ikke ekstravagante.«

»Når man er afsted, så er der nogle omkostninger i forbindelse med det, og dem har vi afholdt, og det står vi på mål for.«

De samlede udgifter for Aalborg Kommunes deltagelse på MIPIM i 2019.
De samlede udgifter for Aalborg Kommunes deltagelse på MIPIM i 2019.
Vis mere

Men synes du, det er i orden at drikke alkohol på borgernes regning – eller kunne man selv betale det?

»Jeg synes, at det er rimeligt, at man kan få dækket udgifter til en arbejdsrelateret tur, herunder mad og drikke inden for rimelighedens grænser.«

Venstre-rådmand Mads Duedahl, der også er medlem af magistraten, mener, at der på baggrund af den konkrete sag bør formuleres nogle mere klare regler for, hvad udgiftsniveauet skal være, når kommunalt ansatte og folkevalgte tager på rejser:

»Vi har i øjeblikket ikke særlig strikse retningslinjer for rejser, og det her er en øjenåbner for, at vi bliver nødt til at se på udgifter og omkostningsniveauer. Det skal have et ekstra gennemsyn. Den kommende magistrat må sætte nogle retningslinjer og have nogle drøftelse om det her. Men i den her sag må det være op til politikeren og forklare og forsvare det.«

MIPIM-messen 2021 foregik i denne uge, men i år har Aalborg Kommune ikke valgt at sende en delegation afsted.

Andre læser også