Sundhedsministeren sender et utrolig kedeligt signal, når han sår tvivl om farligheden ved passiv rygning.

Sådan lyder det fra ledende overlæge ved Gentofte Sygehus, Philip Tønnesen. - Det er virkelig kritisabelt. Det er videnskabeligt bevist, at passiv rygning er farligt, siger Philip Tønnesen fra Lungemedicinsk Afdeling.
Har Bertel Haarder ret i, at passiv rygning ikke er specielt farligt? Deltag i debatten under artiklen Efter en høring om rygeloven i mandags sagde Bertel Haarder, at han ikke tror på, at passiv rygning er så farligt, og han beskrev sig selv som ikke-troende, skrev netavisen 180grader. Da B.T. talte med Bertel Haarder, bekræftede han sin udtalelse med den tilføjelse, at han synes, rygere skal tage hensyn til ikke-rygere. - Det handler ikke om at tro. Videnskabelig evidens har ikke noget med religion at gøre, siger Philip Tønnesen. Regeringen vedtog for tre år siden rygeloven netop for at begrænse de skader, passiv rygning medfører. Selv Sundhedsstyrelsen - som ligger under Bertel Haarders ministerium - skriver, at passiv rygning øger risikoen for kroniske sygdomme som lungekræft, hjerte-kar-sygdomme samt luftvejslidelser.

Aktiv rygning mere farligt

Bertel Haarder sagde i går, at hans bemærkninger er taget ud af en sammenhæng, og at han ikke vidste, han blev interviewet. Han understreger, at rygepolitikken skal bygge på viden og ikke på tro. Alligevel er han nu blevet kaldt i samråd om sin holdning til passiv rygning. - Jeg betvivlede, at man kan sammenligne aktiv og passiv rygning - for så vidt er jeg ikke-troende, uddybede Bertel Haarder. Men både egen rygning og passiv rygning er skadeligt, påpeger overlæge Inge Haustrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse. - Når du selv ryger, tager det ti minutter, hvor du får en stor dosis kræftfremkaldende stoffer. Men hvis du sidder i tobaksforurenet luft, får du en dosis - en meget mindre dosis - hver gang du trækker vejret, men det bliver til mange små portioner i løbet af en dag, siger Inge Haustrup Clemmensen.

Større risiko

Det anslås, at op mod 2.000 danskere dør hvert år på grund af passiv rygning. Bliver en ikke-ryger udsat for passiv rygning, er risikoen for lungekræft 25 procent større, end hvis man slipper helt for røg, mens risikoen for en hjertesygdom stiger med 30 procent - Hvis jeg var ikke-ryger og havde siddet på kontor i 40 år med tre rygere, og jeg så fik lungekræft, ville jeg være utrolig bitter over at have inhaleret deres røg. Det er ikke acceptabelt, siger Philip Tønnesen.

Har Bertel Haarder ret i, at passiv rygning ikke er specielt farligt? Deltag i debatten herunder