Det er uden tvivl hårdt arbejde at være folkevalgt politiker i Danmark. Men der kommer også lidt på kistebunden, når karrieren på Christiansborg er overstået.

Ifølge Avisen.dk, der har fået aktindsigt i pensionsudbetalinger til forhenværende medlemmer af Folketinget, så røg der 4,5 millioner kroner ud af statskassen og ned i pensionerede politikers lommer i januar 2017. Det svarer til, at der på et helt år bliver udbetalt 54 millioner kroner. I januar var beløbet fordelt ud på 364 personer.

Som Folketingspolitiker bliver man allerede efter ét år berettiget til en livslang pension, og det beløb stiger, indtil man rammer pensionsloftet efter 20 år. Så får man 29.279,00 kroner om måneden. Det svarer til omkring 350.000 kroner om året. Ifølge Avisen.dk så får over 100 forhenværende Folketingsmedlemmer over 20.000 kroner udbetalt hver måned.

Du kan se alle satserne ved at klikke her.

I Folketinget bliver der i disse dage behandlet et lovforslag, der går på, at politikerne frivilligt skal kunne fravælge den favorable politikerpension.

Især Enhedslisten har været kritiske over for pensionsordningen. Finansordfører Pelle Dragsted mener, at der i det store hele er tale om 'småpenge', men han mener, at det er vigtigt at fokusere på blandt andet dette emne på grund af denne tids mistillid til politikerne på Borgen.

»Jeg synes, vi skal have rimelige løn- og pensionsforhold. Vederlagskommissionens rapport (der foreslog at "normalisere" politikernes pensioner - men blev afvist af et flertal i Folketinget, red.) foreslår 17 procent arbejdsgiverbetalt pension ud af en løn på over 50.000 kroner. Så allerede der er vi jo langt over, hvad en almindelig faglært eller andre faggrupper får. Den ville stadig være lukrativ, men ikke helt ude i skoven, som den ordning, vi har i dag,« siger Pelle Dragsted til Avisen.dk.

I forhold til det tidligere omtalte lovforslag, der skal gøre det muligt for politikerne at takke nej til den særlige pensionsordning, så har SF-politikeren Jakob Mark fundet et smuthul, som gør, at politikere, der frasiger sig pensionen, i sidste ende vil kunne tjene flere penge.

Blandt nuværende folketingsmedlemmer, som står til at få den højeste pensionssats, finder man prominente navne som Kristian Thulesen Dahl, Lars Løkke Rasmussen, Bertel Haarder, Mogens Lykketoft, Pia Kjærsgaard Marianne Jelved og Brian Mikkelsen. Der er i alt 12 nuværende medlemmer, som får den højeste sats, når de på et tidspunkt vælger at gå på pension.