Nyheden om, at man onsdag har droppet tiltalerne mod Claus Hjort, Lars Findsen og en 63-årig tidligere PET-ansat for læk af statshemmeligheder, har nu trukket internationale overskrifter. 

Både nyhedsbureauet Reuters, amerikanske The Washington Times og ABC News er blot nogle af de medier, der har opstøvet sagen. 

At nyheden spreder sig ud af landet, undrer bestemt ikke B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen:

»Det er helt forståeligt, for den her sag er på øverste hylde af politiske skandaler – og det kaster et lys på Danmark, som vi ikke kan være interesserede i. Det er en understregning af, hvilken katastrofal håndtering, der har været fra start af,« siger han og fortsætter. 

»Det er en pinlig skandale, der har konsekvenser for Danmarks omdømme.« 

Det var anklagemyndigheden, der tidligere onsdag kunne oplyse, at man ikke længere kunne føre de tre retssager mod henholdsvis den tidligere forsvarsminister Claus Hjort, den tidligere FE-chef Lars Findsen og en 63-årig tidligere PET-ansat. 

Anklagemyndigheden og rigsadvokaten har forklaret de droppede retssager mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen med, at Forsvarets Efterretningstjeneste ikke længere mener, at de på betryggende vis kan lægge klassificerede beviser frem i retssagen.

At de ansvarlige ikke har været 99,9 procent sikre på, at sagerne kunne føres i retten, inden man trak Hjort og Findsen igennem medier, sigtelser og fængselsstraf for sidstnævnte er en stor skandale, fortæller Joachim B. Olsen: 

»Det giver et indtryk af, at der er rod i butikken i Danmark. Ingen efterretningstjenester har lyst til, at der bliver talt om deres arbejde. Når anklagemyndigheden vælger at rejse sådan en sag, skal man eddermame være sikker på, at man kan vinde den,« lyder det. 

Han mener videre, at denne sag bør give grundigt stof til eftertanke hos de involverede, herunder nævner Joachim B. Olsen især socialdemokratiet, der sad i regering, da sagen begyndte at rulle. 

Herunder tidligere justitsministre Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard, tidligere forsvarsminister Trine Bramsen, statsminister Mette Frederiksen og departementschef Barbara Berthelsen: 

»Det er så amatøragtigt. Det er gået galt fra starten af, hvor man valgte det værste, der kunne ske. Staten skal vise tilbageholdenhed, når den fører sådanne sager, og vi er kommet til en situation, hvor anklagemyndigheden er for hurtig til at rejse dem.« 

Du kan følge med i B.T.s livedækning af sagen HER.