Hvis skattepakken falder på gulvet, forlanger Liberal Alliance at Løkke udskriver valg. Partiet er parat til at forlade regeringen.

Under den seneste tids højdramatiske forhandlinger på Christiansborg har Liberal Alliance flere gange sagt til statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han bør udskrive valg, hvis skattepakken falder på gulvet.

»Hør nu her,« siger en centralt placeret kilde og forklarer, at LA konstant har rykket sig for at komme DF i møde.

Man opgav kravet om at afskaffe topskatten helt uden modydelse, og man står nu med en skatteaftale, der stort set kun letter skatten i bunden. Spænder DF også ben for det, foretrækker LA et hurtigt folketingsvalg.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, som er Liberal Alliances hovedforhandler, luftede første gang muligheden for et valg i sidste uge. Det skete overfor en kreds af ministre på et internt regeringsmøde, hvor flere embedsmænd også var til stede. Hans trussel om valg kom som en reaktion på, at Dansk Folkeparti angiveligt havde lagt nye udlændingekrav på bordet og således forhøjede prisen for at skrive under på en aftale.

Det bekræfter ministre og højt placerede kilder i de tre regeringspartier og i flere ministerier overfor BT.

Spørger man den kreds af embedsmænd og særlige rådgivere, der følger forhandlingerne tæt og derfor har et ret indgående kendskab til parternes positioner og personlige kemi, peger de alle på en bestemt årsag til, at tingene er gået i hårdknude:

Det handler om, at Liberal Alliance ikke tillid til at Dansk Folkeparti vil gå med til at sænke skatten, hvis regeringen først giver dem alt det søde på finansloven og derefter skal haler dem modstræbende tilbage til forhandlingsbordet for at få dem med på alt det sure.

»Samtidigheden er afgørende,« sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille i går forud for en ny runde forhandlinger.

Men DF vil ikke give regeringen en håndfæstning på, at man indgår en skatteaftale et par dage efter at finansloven er på plads. Løkke står derfor på den ene side med en trussel fra LA om at forlade regeringen. Og på den anden side med sit støtteparti, der ikke giver nogen garantier.

DF'erne kalder i spøg Simon Emil Ammitzbøll-Bille for »havenissen«. Han bliver vred på en lidt løjerlig måde, og man er en smule forarget over hans opførsel. DF mener ikke, at partiet nogen sinde har givet anledning til den mistro han udviser. Når det er sagt, har Kristian Thulesen Dahl og Simon Emil Ammitzbøll-Bille faktisk et udmærket forhold til hinanden.

DF-formandens forhold til Anders Samuelsen er mere anstrengt. Han husker, at Anders Samuelsen oprindeligt stiftede Ny Alliance for at bekæmpe DF. Han har heller ikke glemt, hvordan Anders Samuelsen i hans øjne hoverede lige voldsomt nok og skålede i cava, da Liberal Alliance fik nedsat registreringsafgiften i november 2015. Ved samme lejlighed brød den konservative Søren Pape Poulsen ud i jubel og sagde, at han næsten ikke kunne være i sin krop af bar glæde, da han fik fastfrosset ejendomsskatterne. Ingen takkede Kristian Thulesen Dahl, selv om han havde leveret de afgørende stemmer til det, der blev Løkkes første finanslov efter valget i 2015.

Kristian Thulesen Dahl anlagde den optimistiske tone, da han sidst på eftermiddagen ankom til Statsministeriet. En aftale om finansloven kunne lukkes på allerede senere samme aften, lod han forstå.

»Så er der et politisk drama om skat og udlændinge, som vi må se på,« sagde han. DF vil under ingen omstændigheder skrive under på en aftale om finanslov og skat samtidig.

Hvor Liberal Alliance desperat forsøger at kæde finanslov og skatteudpil sammen, fastholder Dansk Folkeparti lige så stædigt, at skat og udlændingepakke hører sammen. DF vil være sikker på, at man kan få en aftale om udlændinge, før man giver køb på sin holdning om, at der slet ikke er brug for skattelettelser. Partiet placerer ansvaret for det langstrakte forløb hos finansminister Kristian Jensen (V). Han var ikke lydhør overfor DF's krav.

Denne del af striden handler om de 4.200 krigsflygtninge fra Syrien, der har fået midlertidigt ophold i Danmark efter den særlige paragraf 7, stk. 3. DF ønsker, at denne gruppe skal afskæres fra retten til permanent ophold og familiesammenføring. Da Kristian Thulesen Dahl i weekenden bad Kristian Jensen om at udforme et forslag til en lovændring, svarede han, at det ikke kunne lade sig gøre. Men da han mødtes med Løkke i onsdags, kunne det pludselig godt lade sig gøre.

Torsdag aften var der hektisk travlhed i Statsministeriet, Finansministeriet og i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Man forventer, at regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer en aftale om finansloven i løbet af fredagen.