Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Morten Messerschmidt og hans støtter sktifter nu ud i Dansk Folkepartis ledelse i et forsøg på at sætte sig tungt på magten.

På et gruppemøde tirsdag formiddag fastsatte DFs folketingsgruppe den nye ledelse, som Messerschmidt og hans inderkreds har udpeget de seneste dage.

Ny politisk næstformand bliver partiets mangeårige finansordfører, René Christensen, der valgte at støtte Messerschmidt i den blodige formandskamp.

Det fortalte Morten Messerschmidt efter gruppemødet.

Lidt overraksende får Peter Skaarup lov at beholde sin post som gruppeformand, som han har siddet på siden 2012.

Det var blandt andet Peter Skaarup, der i byretten hældte Messerschmidts forklaring ned af brættet i Meld og Feld-sagen. Da Messerschmidt fik sin dom, lagde dommeren netop vægt på Peter Skaarups vidneforklaring.

Men Skaarup bliver altså ikke skippet for sin magtfulde post efter den konflikt.

Peter Kofod og Morten Messerschmidt ankommer til Dansk Folkepartis første møde i folketingsgruppen efter formandsvalget på Christiansborg i København, tirsdag den 25. januar 2022.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Peter Kofod og Morten Messerschmidt ankommer til Dansk Folkepartis første møde i folketingsgruppen efter formandsvalget på Christiansborg i København, tirsdag den 25. januar 2022.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Messerschmidt havde oprindeligt indstillet skatteordfører Dennis Flydtkjær til at overtage posten som politisk næstformand.

Men efter uoverensstemmelser på gruppemødet her til formiddag skubbede Hans Kristian Skibby, der støttede Martin Henriksen til formandsvalget, Flydtkjær ud af ledelseskabalen.

»Det blev afgjort ved en helt fair afstemning,« siger Messerschmidt.

Det betød, at Messerschmidt måtte omrokere i sin plan, så Skaarup blev gruppefromand. Han var oprindeligt tilset en mindre tung post.

Det sidste medlem af gruppebestyrelsen bliver sundhedsordfører Liselott Blixt, der ellers støttede Merete Dea Larsen i formandskampen.

»Jeg har haft nogle gode snakke med Morten Messerschmidt, og vi er blevet enige om, at jeg bliver indstillet til gruppebestyrelsen. Det har betrygget mig i, at partiet bliver styret af Messerschmidt og ikke af en undergrundsgruppe, som har undergravet den daværende formand gennem to år,« sagde Liselott Blixt.

Værd at bemærke er, at Pia Kjærsgaard, der er Messerschmidts tætte allierede i partiet, ikke har fået en formel plads i ledelsen.

Før formandsvalget talte både Messerschmidt ellers meget varmt om, at Pia Kjærsgaard skulle tilbage i ledelsen.

Men flere folketingsmedlemmer har direkte blæst til krig, hvis Pia Kjærsgaard fik en plads i ledelsen.

Ifølge B.T.s oplysninger har mindst halvdelen af folketingsgruppen en indædt modstand på et comeback for Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard selv toner selv sin egen position i partiet ned:

»Der har været så meget tumult og stribevis af ultimatummer i forhold til det ene og det andet. Og så vigtigt er det ikke for mig,« siger hun.

Men du spillede dig selv på banen som en del af ledelsen under formandsvalgkampen?

»Ja, det gjorde jeg da, men helt ærligt, altså. Morten Messerschmidt er blevet valgt som formand med et stort flertal, og nu håber jeg, han kan få stablet det her på benene.«

Posterne, som blev fordelt på gruppemødet, er afgørende for magtbalancen i partiet.

Gruppebestyrelsen på Christiansborg får nemlig også en plads i partiets hovedbestyrelse, som har den organisatoriske magt i DF.

Hvis Messerschmidt sikrer sig et solidt flertal af hans egne støtter i hovedbestyrelsen, kan han afværge eventuel modstand og oprør mod hans styring af partiet.

Andre læser også