Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En større ministerrokade er på vej blandt SF-ministrene. Og det ser ud til at ramme den tidligere magtfulde erhvervsminister Ole Sohn, der står til at få en regulær fyreseddel som minister. Det erfarer Weekendavisen.

Ind på ministerholdet kommer til gengæld en anden garvet SF'er, Steen Gade,  der ifølge avisen skal overtage Pia Olsen Dyhrs post som minister for udenrigshandel.

Pia Olsen Dyhr skal så erstatte den nye formand Astrid Krag i Sundhedsministeriet, mens Astrid Krag selv bliver erhvervs- og vækstminister i stedet for Ole Sohn.

Ministerposten til Steen Gade kan måske ses som en belønning for at han gik ud og anbefalede Astrid Krag. Steen Gade tilhører ellers den grønne fløj ligesom f.eks. Ida Auken, men han var angiveligt en af de kun to folketingsmedlemmer, der sagde ja til at være stillere for Astrid Krag. Steen Gade er også gift med partiets landssekretær Turid Leirvoll, hvilket på anden vis knytter ham til partiledelsen. Steen Gade prøvede i 1991 at blive formand for SF, men tabte i et tæt kampvalg til Holger K. Nielsen.

Den anden stiller for Astrid Krag er politisk ordfører Jesper Petersen.

Astrid Krag har ellers spurgt samtlige medlemmer af folketingsgruppen personligt, men kun to har sagt ja. Resten har enten svaret henholdende eller afvist. At folketingsgruppen lurepasser på den måde er et ekstremt dårligt udgangspunkt for Astrid Krag.

Så hun får en meget svær start, selv om det ser ud til at hendes fløj (højrefløjen eller de såkaldte "arbejderister") har vundet første slag. Et vigtigt element i det var netop Steen Gade. Han informerede - stadig ifølge Weekendavisen - allerede kort efter Villy Søvndals afgang Ida Auken om, at han ville støtte Astrid Krag. Dermed havde Ida Auken mistet en af sine vigtigste støtter, og det endte med at hun ikke stillede op.

Gruppeformandsposten er ledig efter Pernille Vigsø Bagge, og her har Ole Sohn tidligere været en stærk mand, men den post indgår også i magtfordelingen internt. Fyringen som minister er en voldsom nedtur for Ole Sohn, der "opfandt" det nye SF sammen med Villy Søvndal og Thor Möger Pedersen. For nogle år siden var han og Villy Søvndal partiets mest magtfulde, men han er for længst udstødt af partiets inderkreds.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR

Andre læser også