Der er tilsyneladende problemer med kontanthjælpen i Venstre. Det seneste døgn er der sået tvivl om formand Lars Løkke Rasmussens historie om en kontanthjælpsmodtager, der sagde sit job op, fordi gevinsten ved arbejde var for lille. Og onsdag afslørede DR's faktatjeks-program Detektor, at Kristian Jensen og Inger Støjberg tager fejl i deres omtalte eksempler med kontanthjælp.

»Alt for mange har en alt for lille gevinst ved at tage arbejde frem for at lade være.«

Sådan lød det onsdag middag fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, da han stod på talerstolen første gang efter valgudskrivelsen.

Men når Venstres næstformand, Kristian Jensen, i sin kronik i Søndagsavisen den 24. maj skriver, at et ægtepar på kontanthjælp skal tjene over 35.000 kroner om måneden for at få 1.100 kroner mere til sig selv, tager han fejl.

Det oplyser DR's faktatjeks-program Detektor, der har set nærmere på Venstres helt store mærkesag.

Ifølge Detektor har Beskæftigelsesministeriet i februar i år regnet på, hvad et ægtepar på kontanthjælp, der er fyldt 30 år, har til rådighed pr. måned, hvis den ene part får et fuldtidsjob til forskellige lønninger.

Hvis den ene part i et ægtepar på kontanthjælp uden børn får et job med en månedsløn på 35.000 kroner, betyder det, at ægtefællen ikke længere kan få kontanthjælp på grund af reglen om gensidig forsørgelse.

Men parret vil alligevel have 4.900 kroner mere om måneden til sig selv efter skat, oplyser Detektor.

Også Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, tog fejl, da hun til bt.dk den 19. maj 2015 udtalte:

»Hvis man har et ægtepar med børn, skal man tjene over 35.000 kr. om måneden, før de har 1.100 kr. til sig selv.«

Det er nemlig ifølge Detektor slet ikke nødvendigt med et job til 35.000 kroner om måneden for at få 1.100 kroner ekstra hver måned.

En ligeså stor gevinst opnås også ved lavere lønninger. For eksempel ved en løn på 25.000 kroner, har parret 1.100 kroner mere til sig selv. Og selv ved en løn på blot 16.200 kroner får ægteparret en ekstra gevinst på 1.000 kroner om måneden.

Årsagen til det er, at den kontanthjælp, man modtager, reduceres med ens indkomst. Det gælder også for ens ægtefælle på grund af den gensidige forsøgerpligt.

Både Kristian Jensen og Inger Støjberg beklager deres formuleringer over for Detektor.

»Der er tale om en fejl fra min side. Det, jeg mente og naturligvis skulle have skrevet, var, at den ene part i et ægtepar med to børn, hvor begge er på kontanthjælp, skal ud og tjene over 35.000 kroner måneden, hvis de vil have mere end 1.100 kroner mere til dem selv,« skriver Kristian Jensen i sit svar til Detektor, mens Inger Støjberg i sit svar skriver, at hun 'naturligvis skulle have sagt 'mere end' 1.100 kr. for at være helt præcis'.

Du kan læse de to politikeres fulde svar på Detektors Facebook-side.