Brugt til at kommentere på Pia Kjærgsgaard

Anissi Thorndal Ghazaleh var i sine teenageår politisk aktiv i de socialistiske revolutionære organisationer Rebel og Socialistisk UngdomsFront.

I dag er hun medlem af Enhedslisten, bachelor i retorik og driver egen kommunikationsvirksomhed. Efter at Pia Kjærsgaard for nylig trak sig som formand for Dansk Folkeparti, bad DR Anissi Thorndal Ghazaleh om at vurdere partiets kommunikation. Hun konkluderede, at Pia Kjærsgaard har skabt fortællingen om ’dem’ og ’os’ mellem danskerne og muslimerne.

- De er mestre i at antyde på en diskret måde, så folk har svært ved at argumentere mod dem eller kritisere dem for racisme. De siger for eksempel ikke, at dansk kultur er truet, men at vi skal bevare danskheden, sagde Anissi Thorndal Ghazaleh blandt andet til DR P3 og dr.dk den 8. august.

DR præsenterede blot Anissi Thorndal Ghazaleh som kommunikationskonsulent. Dermed var det altså ikke klart for lytterne og læserne, at retorikeksperten havde en politisk baggrund på venstrefløjen, der ikke ligefrem sympatiserer med Pia Kjærsgaard. BT konfronterede i går DR med dette, og kort efter skrev DR oven over artiklen på nettet, at eksperten er medlem af Enhedslisten.

- Det er nu rettet. Det er rimeligt at fortælle folk om hendes politiske baggrund, siger Ulrik Haagerup, DRs nyhedschef.

Udtalte sig kun fagligt

Selvom Anissi Thorndal Ghazaleh er medlem af Enhedslisten og tidligere politisk aktiv i revolutionære organisationer, mener hun ikke, at der er noget i vejen for, at hun udtaler sig.

- Jeg har været politisk aktiv i mine teenageår. Det er jeg helt åben omkring. Men jeg udtaler mig i kraft af min faglige baggrund og en konkret undersøgelse, ikke ud fra en politisk holdning. Min kommentar til DR er en kommunikationsfaglig vurdering, siger hun.

Anissi Thorndal Ghazaleh har også holdt oplæg om retorik i Enhedslisten. Hun siger til BT, at hun ikke umiddelbart ville være afvisende over for at gøre det samme i eksempelvis Dansk Folkeparti.

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er mere ærgerlig over DRs måde at udvælge eksperter på end selve analysen af partiets kommunikation.

- Det her er typisk for indkaldelse af eksperter. DR henter de eksperter ind, der siger det, som de gerne selv vil fremføre, siger Søren Espersen.

DR: En fejl

Ulrik Haagerup, hvorfor valgte I overhovedet Anissi Thorndal Ghazaleh som ekspert?

Fordi hun har skrevet bachelor om Dansk Folkepartis kommunikation. Vi spørger hende, om hun er politisk aktiv, og det svarer hun ja til, men det opfanger vi ikke, og derfor får vi ikke præsenteret hende med korrekt baggrund.

Men det får i rettet, fordi vi ringer?

I det her tilfælde er det rimeligt, at vi fortæller folk, at vedkommende er medlem af Enhedslisten og politisk aktiv. Det handler om politik på et meget ømtåleligt område.

Skulle i ikke bare have valgt en anden ekspert?

Ikke nødvendigvis. Man kan jo sagtens være ekspert på et område, selvom man er medlem af et politisk parti. Men som borger har man ret til at vide, hvilken baggrund eksperten har.

Bruger DR eksperter, som fremmer DR's interesser?

Nej, og jeg hører også tit fra venstrefløjen, at vi bruger økonomiske eksperter, der fremmer borgerlige interesser.