Nye og hidtil tilbageholdte oplysninger sår nu tvivl om den begrundelse, som forsvarsminister og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har givet for at haste et milliardindkøb af våben gennem Folketinget.

Det skriver Altinget på baggrund af aktindsigter.

Ellemann gav i januar i år Folketinget kort tid til at godkende et milliardindkøb af våben fra den kontroversielle israelske våbenproducent, Elbit.

Det hastede, for Forsvaret manglede akut artilleri efter at have doneret det eksisterende til Ukraine, og tilbuddet fra israelerne ville udløbe få dage senere, oplyste ministeren og hans embedsfolk. Det gjorde de ifølge flere ordførere både mundtligt på møder og skriftligt i et såkaldt aktstykke til finansudvalget.

Men tidsfristen fra israelerne var slet ikke så kort, som ministeren gav indtryk af.

Det viser selve tilbuddet fra den israelske våbenproducent, Elbit, som Altinget har fået aktindsigt i.

Her skriver Elbit, at tilbuddet om våben til Danmark for 1,74 milliarder kroner varer indtil udgangen af juni i år.

Ellemann oplyste ellers til Folketinget: ”Aktstykket haster, idet kontrakten med leverandøren skal underskrives hurtigst muligt og inden udgangen af januar af hensyn til tilbuddets gyldighed, produktionsmuligheder og en hastig genopbygning af den operative kapacitet”.

Han gav derfor udvalget få timer til at godkende købet, som blev vedtaget samme dag.

De nye oplysninger får ordførere fra Konservative, SF og Enhedslisten til at beskylde forsvarsministeren for at vildlede Folketinget for at få indkøbet igennem.

”Det har været så vigtigt for dem, at de har følt sig nødsaget til at misinformere Folketinget og bruge falske argumenter. Man må forvente, at de holder sig til sandheden, når de skriver til Folketinget," siger Konservatives finans- og forsvarsordfører, Rasmus Jarlov til Altinget.

Finansordfører i Enhedslisten Pelle Dragsted, føler sig "misinformeret" og kalder sagen "meget alvorlig".

"Vi fik meget tydeligt at vide, at det hastede, fordi tilbuddene udløb ved månedens udgang," siger  forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen fra SF, som vil tage sagen op i finansudvalget.

I et svar til Altinget oplyser fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) nu, at Jakob Ellemann-Jensens oplysninger til Folketinget ikke skulle forstås således, at selve tilbuddet om levering af våben ville udløbe ved udgangen af januar.

Den korte tidsfrist skyldtes i stedet, at Danmark hurtigt skulle reservere plads i køen hos Elbit, så de kunne nå at producere og levere de aftalte våben inden for et år, forklarer ministeren.

Men det er ikke det indtryk, man får, når man læser aktstykket, og når finansudvalget fik få timer til at godkende købet, vurderer professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh: ”derfor fremstår det vildledende,” siger han til Altinget.

Forsvarsministeriet har da også i et tidligere mailsvar til Altinget i februar skrevet direkte, at ”Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelsen [modtog] et tilbud, som udløb ved udgangen af januar”, hvilket altså ikke er rigtigt.

Umiddelbart efter Altingets forespørgsel om en ministerkommentar til sagen mandag, har Troels Lund Poulsen sendt et brev til finansudvalget for at forklare sig.