Tilliden til regeringens akutjob-plan kan efterhånden ligge på et meget lille sted. Bekymringen stiger og stiger, og selv beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lagde mellem jul og nytår ansigtet i meget alvorlige folder, når hun opfordrede virksomhederne og de offentlige arbejdsgiver til at tage sig sammen og komme ud af hullerne.

Men nu maner en af de helt tunge spillere i projektet, Dansk Industri, til besindighed. DI lover at skaffe de akutjobs, der skal skaffes i den private sektor inden deadline.

- Der har været en kraftig stigning i antallet af akutjobs i december måned. Og vi er helt sikre på, at vi nok skal nå i mål, siger underdirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen til bt.dk.

I løbet af december er der i snit oprette 51 akutjob om dagen, og holdes det tempo, nås målet til tiden, oplyser han.

Aftalen om akutjob blev indgået mellem regeringen, DA, KL og Danske Regioner 24. oktober, for at hjælpe 12.500, der det næste halve år ryger ud af dagpengesystemet. I alt ryger ca. 20.000 ud af systemet, men regeringen forventer at 7.500 selv kan finde jobs. Private arbejdsgivere skal skaffe 7.500 job og offentlige arbejdsgivere skal skaffe 5.000 job.

Aftalen blev i første omgang rost til skyerne, men siden er der kommet kritik af at der er for få akutjobs, at de er placeret forkert geografisk og at mange af dem er for avancerede til at folk med korte uddannelser kan søge dem.

’Jobhåb ligner en fuser’, ’Minister: Det går for langsomt’ og ’Choktal presser Mette Frederiksen’ lyder nogle af de aktuelle avisoverskrifter.

- Vi har skaffet 1.200 jobs og vi skal op på 7.500. Med det tempo vi har holdt i december, kan det sagtens nås. Vi er også gået i gang med at tale med virksomhederne individuelt, og det er meget lovende, siger Steen Nielsen.

Men kan I love at det også er folk, der er ved at ryge ud, der får akutjobbene?

- Nej, arbejdsgiverne kan jo frit vælge de ansøgere, de synes er bedst kvalificerede. Men vi kan mærke på vores møder rundt om i landet, at der er en stor forståelse for, at det er vigtigt at de udfaldstruede rent faktisk får akutjob.

- Vi har også undersøgt folks baggrund, og det ser slet ikke så skidt ud, som man kunne frygte. Mange er bedre kvalificerede, end man umiddelbart skulle tro og det er helt uforskyldt, at de har været ledige så længe, siger Steen Nielsen.

Ifølge de seneste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, var der 27. december opslået 1.179 akutjob i den private sektor. 12. december var der opslået 672 private akutjob. Der blev altså opslået 51 private akutjob pr. normal arbejdsdag. Hvis den vækst fastholdes i resten af perioden frem til 1. juli, vil der til den tid være opslået i alt 7.517 akutjob i den private sektor, og i så fald er målet på 7.500 private akutjob således nået.

Virksomheder der ansætter en, der er tæt på at ryge ud af dagpengeordningen, modtager en akutpræmie på 25.000 kr. Stillinger opslået under akutjobordningen kan ses på mange jobportaler, men det eneste sted, hvor alle ledige akutjobs med sikkerhed kan ses, er på den offentlig jobportal jobnet.dk