DF skal ikke i regering hvis det går dem ligesom SF, siger Kristian Thulesen Dahl

Det er ikke til at hive ud af Dansk Folkepartis nye formand Kristian Thulesen Dahl, om han har planer om at komme i regering med Venstre efter næste valg.

Men han lyder virkelig ikke særligt interesseret.

Og selv om han måtte have leget med idéen, så har synet af Villy Søvndal og SFs udvikling hen imod at komme i regering og deres første år i ministerkontorerne kun skræmt ham endnu mere væk.

- SF er blevet et skræmmebillede på, hvad der kan ske, når det bliver et mål i sig selv for et parti at komme i regering. Så er de på vej ned ad slidsken. SF har skive for skive skåret af deres politik for at blive fine nok til at komme i regering. De har været villige til at mene noget helt andet end før for at komme til at sidde på bagsædet i en stor ministerbil, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Først forandrer de trin for trin deres politik under forløbet med ’Fair Forandring’, og derefter gik det jo helt galt under forhandlingerne om regeringsgrundlaget.

Mere selvrespekt

Sådan nogle forhandlinger er lakmus-prøven på, om man mener noget med at være i politik. Det gælder også Helle Thorning-Schmidt. Tænk hvis hun havde sagt: ’Der er fem ting, jeg har lovet vælgerne og dem skal vi bare gennemføre, ellers kan jeg ikke se mig selv i spejlet. Så ville hun have mere selvrespekt, og SF ville også være i en anden situation. I stedet accepterede hun Margrethe Vestagers krav om at føre en meget blå politik, og det trækker SF endnu længere væk fra deres oprindelige politik. Og resultatet er jo, at en række af SFs topfolk har trukket sig.

- For Dansk Folkeparti ville det være meget mere interessant, hvis vi kunne få en rolle som afgørende støtteparti, som vi havde i nullerne, end at være i regering, hvis vi var nødt til at gå mere på kompromis.

- Det vil aldrig blive sådan at vi definerer regeringsdeltagelse som et mål. Det er ikke et mål i sig selv at komme i regering. Og det er jeg blevet bestyrket i ved at se, hvad der sker for SF.

- Nej, jeg kommer meget rundt i landet og bor jo selv i Midtjylland. Det med, hvem der sidder i regering, snakker man mest om på Christiansborg. Vælgerne er mere interesserede i, hvordan man vil sikre velfærdssamfundet. Vores vælgere er mere interesserede i, at vi har indflydelse, end at vi sidder i regering.

Magtfuldt støtteparti

- Nej, jeg var vild efter at komme i Folketinget, men siden har jeg ikke haft en vild trang til at blive et eller andet. Hvis ikke man trives der, hvor man er, skal man lade være. Da vi var støtteparti for VK-regeringen, havde jeg fuld bemyndigelse fra Pia Kjærsgaard til at forhandle det bedst mulige resultat hjem, og jeg skylder hende stor tak for, at hun havde så meget tillid til mig. Det er ikke nogen god idé at skifte en magtfuld rolle som støtteparti ud med en mindre magtfuld rolle som regeringsparti.

Kristian Thulesen Dahl har ikke skiftet kontor på Christiansborg, fordi han er blevet formand. Og han sætter nærmest en ære i ikke at lave noget om. Han har dog skabt et lille magtfuldt kooridinationsudvalg i partiet, som mødes en gang om ugen og planlægger strategier. Det består af ham selv, næstformand Peter Skaarup, udenrigsordfører Søren Espersen, MEP Morten Messerschmidt og pressechef Søren Søndergaard. Der er ingen tvivl om, at det er der, magten ligger og beslutningerne træffes.

Mange forudså, at han ville få svært ved at bevare DFs tilslutning efter den karismatiske Pia Kjærsgaards afgang. Men det synes slet ikke at være tilfældet. Tværtimod har meningsmålingerne været støt stigende, og i DFs bagland er der kun optimisme at spore.

Lige nu ser ’Tulle’, som partimedlemmerne kærligt kalder ham, det som en af partiets vigtigste opgaver at bekæmpe de lempelser, regeringen har lavet i forhold til udlændinge. Ellers er selve Velfærds-Danmark på spil, mener han.

- Danmark er et lille homogent samfund, hvor vi føler ansvar for hinanden, og derfor er vi villige til at betale høj skat for at hjælpe de svageste. Vi synes, Danmark er et dejligt trygt land, og vi vil ikke have tiggere liggende på gaden, og folk skal have lov at få hjælp af kommunen, hvis de ikke kan klare sig selv. Men det kommer ikke af sig selv.

Hvis vi lader folk fra andre lande komme ind i landet i stor stil, kan vi ikke bevare et velfærdssamfund og betale høje skatter til folk, der har for lidt. Regeringspartierne slipper flere asylansøgere ind i landet, hvor de kan få andel i alle vores sociale ydelser. Vi er på vej tilbage til 90erne ,hvor vi i perioder fik så voldsomme mængder af asylansøgere til landet, at de ikke kunne nå at blive integreret ude i kommunerne. Og så mister vi grundlaget for det velfærdssamfund, vi kender i dag. De lempelser, regeringen har lavet indtil nu, har kostet 888 mio. kr.

- Jeg håber, vi kan få flere til at lytte til, hvad vi siger. Der har været en tendens til, at Pia blev brændemærket, og derfor har nogle grupper i samfundet lukket ørerne og været fulde af fordomme. Jeg håber, at der er nogen, der vil begynde at lytte til os, fordi jeg udtrykker mig på en anden måde. Men jeg er ikke blevet formand for at lave om på partiet, eller for at blive en anden end jeg er. Jeg var med til at stifte partiet i 1995, og synes ikke, der er grund til at lave noget om. Hvis nogle synes, det er kedeligt - så dem om det, siger Kristian Thulesen Dahl.

Håber du, at DF kommer i regering, hvis blå blok vinder næste valg? Er Dansk Folkeparti klar til at tage næste skridt, eller bør DF blive på sidelinjen som støtteparti? Deltag i debatten herunder.