Anna Rosbach brød i 2011 med Dansk Folkeparti og blev løsgænger i Europa-Parlamentet. Da hun nogle år efter gav gruppeformand Morten Messerschmidt (DF) en del af skylden for sin exit, kaldte han hende »en lille forskruet pige«.

Nu har et lignende scenarie udspillet sig, efter europaparlamentariker Rikke Karlsson tirsdag har meddelt, at hun forlader Dansk Folkeparti i protest mod netop Morten Messerschmidt. Denne gang er afhopperen ifølge Messerschmidt »en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles«.

Med Karlssons exit er Dansk Folkeparti fortsat den største danske gruppe i Europa-Parlamentet, men partiet må nu tage til takke med tre pladser i stedet for fire.

Rikke Karlsson begrunder selv sin afgang med, at Morten Messerschmidt ikke ville give hende indsigt i økonomien i den politiske alliance MELD og fonden FELD, som Dansk Folkeparti er medlem af.

»Jeg mener, at jeg som medlem af disse fonde sidder med ansvaret for brugen af disse midler, samtidig med, at jeg er aldeles mørklagt omkring forholdene,« lød det tirsdag morgen fra Rikke Karlsson i en pressemeddelelse, hvori hun også understreger, at hun ser et farvel til Dansk Folkeparti som »den eneste løsning«.

De nyeste regnskaber fra MELD og FELD, der er offentligt tilgængelige på Europa-Parlamentets hjemmeside, er fra 2013. Men Rikke Karlsson ønskede at få indsigt i budgetterne for 2014 og 2015 for at finde ud af, hvad fondenes midler er blevet brugt til.

Morten Messerschmidt afviser dog blankt, at han har hemmeligholdt regnskabsoplysninger for sin nu forhenværende partifælle.

»Det er det glade vanvid at forstille sig, at vi skulle hemmeligholde noget som helst. Alle regler er overholdt til punkt og prikke, regnskaberne ligger til skue på Europa-Parlamentets hjemmeside. Jeg forstår ganske enkelt ikke, hvad Rikke Karlsson ikke har kunnet få svar på,« siger han.

I et interview med Berlingske sidste år lagde Anna Rosbach ikke skjul på, at samarbejdet med Morten Messerschmidt - eller manglen på samme - var en af årsagerne til, at hun brød med Dansk Folkeparti. I dag er hendes svar noget kortere, da Berlingske Nyhedsbureau spørger hende til Messerschmidt:

»Morten er Morten,« siger Anna Rosbach, der til gengæld gerne vil lykønske Rikke Karlsson med sit exit og minde hende om, at hun selv var glad for sin beslutning.

»Jeg fik et langt bedre liv, efter jeg var gået. Jeg kom ind i en gruppe (parlamentsgruppen ECR, red.), som virkelig gav mig alle de opgaver, jeg overhovedet gad tygge mig igennem,« siger Anna Rosbach.

Men selv om stemmeslugeren Messerschmidt atter kædes sammen med en partifælles afhop, kommer det ikke til at få betydning for ham, vurderer journalist og forfatter Erik Meier Carlsen, der har fulgt Dansk Folkeparti tæt gennem en længere årrække.

»Morten Messerschmidt er meget tæt på partiets inderkreds og har fået en fantastisk position, fordi han har samlet stemmer i en målestok, som er helt usædvanlig. Han har et særligt mandat, og han er meget tæt på partiets top,« siger han.

Rikke Karlsson vil fortsætte i Europa-Parlamentet som løsgænger.