Dansk Folkeparti vil ikke fordømme vold mod muslimer og angreb på moskeer.

Det er i hvert fald det indtryk, man kan få af en afstemning i Europa-Parlamentet tirsdag. Her stemte alle fire repræsentanter for Dansk Folkeparti imod en paragraf, der blandt andet »udtrykker dyb bekymring over stigningen i antiislamiske demonstrationer, angreb på moskéer« samt beklager »diskrimination og vold mod det muslimske samfund«.

Den holdning undrer de Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Morten Helveg-Petersen (R).

»Jeg er ked af, at Dansk Folkeparti ikke vil være med til at sende det vigtige signal at tage afstand fra alle former for hadske ytringer,« siger han.

»Jeg synes, der påhviler os alle et ansvar for at være med til at bakke op om, at tingene skal foregå så fredsommeligt som muligt, og at vi grundlæggende skal tale pænt til hinanden og tage afstand fra alle former for hadske ytringer.«

Dansk Folkepartis medlemmer stemte ved samme session for en anden paragraf, der blandt andet udtrykker bekymring over »stigningen i antisemitisme i Europa og det stadig mere udbredte forsøg på at benægte eller nedtone holocaust«.

Men ifølge parlamentsmedlem Anders Vistisen (DF) er der en klar forskel på de to paragraffer. Nemlig at den om fordømmelse af vold mod muslimer inkluderer et indgreb i folks frihedsrettigheder, da den opfordrer medlemslande til systematisk at fordømme handlingerne.

»Den ene paragraf siger, at man ikke skal benægte holocaust, men den bevarer folks ret til at gøre det. Den anden siger, at Europa-Parlamentet både skal fordømme, at man sammenkæder fanatisk islamisme med terrorisme, og at folk mødes i fredelig demonstration,« siger han.

»Jeg vil ikke fordømme folk, der mødes i en fredelig demonstration mod islam, mod Dansk Folkeparti, mod jøder eller noget som helst andet,« fastslår Anders Vistisen.

Spørgsmål: Er det så ikke også et indgreb i ytringsfriheden at udtrykke bekymring over folk, der benægter holocaust?

»Nej. Vi kan godt være bekymrede for ting, folk siger, uden at fordømme deres ret til at demonstrere eller til at udtrykke sig.«

Spørgsmål: Så hvis det var et spørgsmål om at udtrykke bekymring i stedet for at fordømme, ville I have stemt for?

»Nej. Hvis man havde skrevet, at man vil fordømme angreb på muslimske minoriteter, ville vi have stemt for. Men jeg mener sådan set, at der er en sammenhæng mellem fanatisk islamisme og terrorisme,« siger DF-politikeren.

»Hvis vi skulle bestemme, skulle formuleringen have været en fordømmelse af angreb på en hvilken som helst minoritet. Det er noget pjat, at vi skal sidde og gøre det først for jøder, så for muslimer, så for nogle andre. Alle angreb skal fordømmes.«

Udover Anders Vistisen sidder Morten Messerschmidt (DF), Rikke Karlsson (DF), og Jørn Dohrmann (DF) i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.