Dansk Folkeparti er tilsyneladende klar til at bryde Genéve-konventionen i kampen mod terror og Islamisk Stat (IS). Sådan lyder det fra partiets udenrigsordfører Søren Espersen (DF) efter fredagens terrorrædsler i Paris.

Et terrorangreb der kostede 129 mennesker livet og hundreder af sårede. IS tog senere ansvaret for angrebet. Hvis den vestlige koalition vil vinde krigen mod den islamistiske bevægelse, er det nødvendigt at lade bomberne falde over civile områder i Irak og Syrien, mener ordføreren.

»Hvis vi opfører os som gentlemen i en krig mod slyngler, vil vi aldrig vinde krigen,« siger han.

»Jeg går ind for at vinde krige, ikke bare for at gøre en forskel, og hvis vi skal vinde krigen og nedkæmpe Islamisk Stat, som er en pest i hele verden, bliver vi nødt til at erkende, at hvis vi bomber, så vil der også blive civile tab, fordi Islamisk Stat helt konsekvent gemmer sig bag et skjold af kvinder og børn, fordi de ved, at så får de ikke bomber fra luften.«

Bombeangreb på civile områder, kvinder og børn vil i så fald være et overgreb på Genéve-konvenventionen fra 1949. I afsnit IV forbyder den såkaldte 'civil-konvention' netop angreb på civile for at beskytte dem mod krigens umenneskelighed.

Danmark har indtil for nylig deltaget med kampfly i en international koalition mod Islamisk Stat i Irak. Mens dele af koalitionen også bombede i Syrien, har Danmark kun udført bombetogter i Irak.

Mens de danske kampfly midlertidigt er kaldt hjem, kæmper resten af koalitionen videre. Men hvis den kamp skal vindes, skal bombetogterne udvides til også at omfatte civile områder, mener Søren Espersen.

»Jeg synes altid, at hovedformålet med at gå ind i en krig, er at vinde den. Hvor sådan noget var ganske naturligt at sige for få år siden, er det i dag næsten en uartighed at sige. Men det vil jeg da rigtig nok gerne, og jeg vil også gerne ende med en stor sejrsparade gennem København, London eller Paris. Det ville være vidunderligt,« siger han.

»Men det må man ikke sige i dag, for så er man gammeldags og kynisk. Det er et eller andet sted nok det, jeg er.«

Søren Espersen foreslår en ordning, hvor man kan give militante 24 timer til at evakuere børn, inden man bomber, men at man derudover ellers er nødt til at bombe i civile områder, med de tab, det måtte indebære.

Direkte adspurgt, om det ikke vil være uansvarligt at bombe i områder, hvor der er mange civile, svarer han:

»Jo, men vil vi vinde krigen, eller vil vi ikke vinde krigen?«

»Det er sådan set kun det, vi skal vælge mellem. Ellers synes jeg helt, vi skal blive væk. Det er den mulighed, vi har. Ellers vinder vi ikke krigen.«