Seks danske fertilitetsklinikker har haft mistanke om, at æg eller sædceller er blevet forbyttet. Det tal er helt uacceptabelt, mener Dansk Folkeparti, der vil have sundhedsministeren ind i sagen.

Det skal ikke kunne lade sig gøre i det danske samfund, at en kvinde ved en fejl kan føde en anden kvindes barn.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), efter Berlingske lørdag kan afsløre, at i alt seks danske fertilitetsklinikker har haft mistanke om, at de har begået fejl som den, der skete for 19 år siden, da Marcus Pedersen kom til verden. Han er resultatet af den værst tænkelige fejl, der kan opstå på en fertilitetsklinik: Æg eller sædceller bliver forbyttet.

Læs også:

Læs også:

»Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt og en skandale ud over alle grænser. Man har ønsket sig et barn og har brug for den hjælp, som en fertilitetsklinik kan yde. At klinikkerne laver en fejl, som gør, at man har fået forkert sæd og dermed ikke det barn, som man har arbejdet længe på, det er skandaløst,« siger Liselott Blixt til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Da vi hørte om Marcus-sagen, fik vi at vide, at sagen er 20 år gammel, og procedurerne er for længst ændret, så sådanne fejl ikke sker længere, men alligevel hører vi om forbytning af sæd hos to kvinder,« siger hun.

I alt seks gange, inklusive Marcus-sagen, er Sundhedsstyrelsen altså blevet orienteret, når fertilitetsklinikker får mistanke om, at de har forbyttet æg- og sædceller, skriver Berlingske. I værste tilfælde bliver fejlene først opdaget, når barnet er født, og man finder ud af, at der ikke er en biologisk forbindelse mellem børn og forældre.

Liselott Blixt vil nu have sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at tage en alvorlig samtale med regionerne, så der kommer fuldstændig styr på procedurerne og fejlprocenten bliver lig nul.

»Når man leverer noget i et reagensglas, så kommer der en label med en stregkode på, og når en kvinde bliver indlagt kommer der ligeledes en stregkode på. De ting skal bare passe sammen. Jeg vil have ministeren til at undersøge, hvad man har gjort, og hvad man vil gøre i fremtiden, så må får elimineret enhver mistanke om fejl,« siger Liselott Blixt.

Læs også:

»Nu har vi hørt om seks indberettede hændelser. Spørgsmålet er, om der er sket endnu flere. Er der mennesker, som skal være bange for, om det er de rigtige børn, de har? Det er virkelig en grel situation at sætte mennesker i, og derfor skal vi ikke acceptere en eneste fejl,« siger hun.