Ligesom i USA skal tre domme nu også herhjemme udløse livstidsstraf. Det mener Dansk Folkeparti, som bringer det opsigtsvækkende forslag på banen i håb om at få bugt med det verserende bandeopgør, skriver JydskeVestkysten.

Retsordfører Peter Skaarup fastslår, at modellen primært skal bruges mod grov volds- og narkokriminalitet. Men også andre end rockere og medlemmer af indvandrerbander skal idømmes livstid, tredje gang fælden klapper, mener han.

- Hvis man er så langt ude, at man efter at have fået en fængselsdom første gang og anden gang, begår ny kriminalitet for tredje gang, så er man altså ufattelig svær at nå for vores samfund.

I USA kan du i princippet risikere livstid, hvis du tre gange stjæler en pizza. Hvor grov mener du, at den tredje forbrydelse skal være for at udløse livstid?

- Det er sådan nogle ting, vi skal have kigget på. Det er ikke meningen, at vi nøjagtigt skal kopiere alle dele af amerikansk retspolitik, men derfor kan vi godt lade os inspirere af det, som virker, siger Peter Skaarup.

Om modellen nu også virker, stilles der dog store spørgsmål ved i en undersøgelse fra The Open Society Institute i New York.

Den viser således, at der i amerikanske stater uden den såkaldte »three strikes«-lov er et større fald i voldelig kriminalitet end i stater med loven.

Regeringspartiet Venstre er da heller ikke parat til at indføre den amerikanske model herhjemme, fastslår retsordfører Kim Andersen:

- Den ultimative straf, som livstid er, skal vi være meget varsomme med at bruge. Den skal være en absolut nødløsning i et samfund som vores.

Heller ikke SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt, er begejstret: - Fængslerne bliver fyldt til bristepunktet, og en lukket fængselsplads koster altså 800.000 kroner om året. Var det ikke bedre at bruge de penge på at forebygge i stedet for?, spørger hun.