DF holder fast i sit nej til at spare så meget på forsvaret, som regeringen, V og K har bundet sig til. Det kan umuliggøre besparelser før 2015.

Forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig med besparelser på 2,7 milliarder kroner og lukning af kasernerne i Varde og Høvelte er ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, gået »fuldstændig i hårdknude«. Partiet, der som forligspartner i indeværende forlig kan blokere for både besparelser og kasernelukninger frem til 1. januar 2015, kræver, at regeringen nedsætter sparekravet betydeligt, at kasernelukninger stort set opgives og at værnepligten ikke antastes. Det skriver Berlingske.

Regeringen kan godt indgå et forlig med Venstre og de Konservative, men det vil efterlade forsvaret i en »miserabel« situation med stor usikkerhed frem til 2015, siger partiformanden.

- Regeringen holder stædigt fast på de 2,7 milliarder, som den fik Venstre og de Konservative med på i sommerens skatteforlig. Grunden til, at det er kogt meget op nu, er, at regeringen skal træffe et valg. Den kan stå fast på besparelsen og holde V og K fast på det. Det kan så gennemføres fra 2015. Den anden mulighed er at erkende, at sparekravet var for voldsomt og gå til Finansministeriet og få det sænket, siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Mens forventningen blandt iagttagere i flere uger har været, at et forlig kunne være lige på trapperne, er realiteten den modsatte. Dansk Folkeparti vil ikke acceptere det sparekrav, som regeringen, V og K forpligtede sig til i skatteaftalen, uden at spørge om Dansk Folkeparti kunne være med.

- Det er i virkeligheden også Venstre og de Konservative, der skal sige til regeringen, at de har fortrudt sparekravet fra i sommer, siger Kristian Thulesen Dahl, som forlanger, at processen skal starte forfra.

- Nu har vi været igennem det her så mange gange, at det ikke kommer til at tage lang tid. Det er et spørgsmål om politisk vilje, om man rent principielt vil vende processen om og undlade at tage udgangspunkt i, at der skal findes 2,7 milliarder, men i stedet at vi finder det, der politisk er mulighed for, siger han.

Thulesen Dahls ultimatum til SRSF-regeringen, Venstre og de Konservative er også en påmindelse om ikke at tage DF for givet.

- Jeg har en meget stærk fornemmelse af, at de folk i Venstre og de Konservative, som har kendskab til forsvaret, synes, at det gik lidt for stærkt i skatteaftalen i sommer. De vidste, det sparekrav kunne blive dybt problematisk. Nu handler det om, hvorvidt Venstre og de Konservative vil være ærlige nok til at sige: Vi har taget for hårdt fat. Det kan godt være, der var nogle i V og K, der tog os lidt for givet og troede, at de nok skulle få Dansk Folkeparti til truget. Men vi har vores egen linje.

Spørgsmål: Skulle V og K have ringet til dig, inden de forpligtede sig til at spare de 2,7 milliarder?

- Ja gerne. Meget gerne.

Kristian Thulesen Dahl deltager nu selv i forhandlingerne, og anbefaler de øvrige partiledelser at gøre det samme. Hverken Venstres, de Konservatives eller Socialdemokraternes ordførere ønsker at kommentere forhandlingerne og udsigten til et sammenbrud.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.