Midlertidig grænsekontrol vil føre til flere asylansøgere, vurderer en række eksperter. Justitsminister Søren Pind anslår, at med grænsekontrol ville Danmark siden september have haft 50.000 asylansøgere.

Mens politikerne højlydt diskuterer, hvorvidt en midlertidig dansk grænsekontrol vil føre til flere eller færre asylansøgere i landet, er en række eksperter ikke i tvivl: Midlertidig grænsekontrol vil føre til flere asylansøgere i Danmark.

»Hvis man stopper alle, der ikke har en lovlig adgang til landet, så er der to muligheder: Enten vil de ikke opgive deres navn, og så kan de blive sendt tilbage, eller også kan de søge om asyl, og så kan de ikke gå videre derefter. Indfører man effektiv grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, vil det derfor resultere i, at flere søger asyl i Danmark,« siger Gerd Battrup, lektor på Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet.

Juraprofessor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet understreger, at der er tale om en kompleks situation, men at en øget grænsekontrol i udgangspunktet vil resultere i flere asylansøgere.

»Hvis Danmark indfører grænsekontrol, vil potentielle asylansøgere være nødt til at oplyse, at de søger asyl, idet de ellers normalt vil blive afvist på grænsen på grund af manglende pas, visum eller lignende og derefter sendt tilbage til det land, de kommer fra – i praksis vel ofte Tyskland. Dermed vil muligheden for, at de kan »gå under radaren« og rejse videre til Sverige, Norge eller Finland i vidt omfang forsvinde, og dét vil jo umiddelbart føre til flere asylansøgninger i Danmark,« siger Jens Vedsted-Hansen.

Også EU-professor ved Københavns Universitet, Marlene Wind, vurderer, at Danmark vil få flere asylansøgere, hvis der indføres grænsekontrol, og Danmark dermed vil »ophæve vores funktion som et transitland«, som tusindvis af personer rejser igennem for at søge asyl i Sverige, Norge eller Finland.

Ingen skåltaler fra Pind

Eksperternes melding kommer i kølvandet på den svenske regerings beslutning onsdag aften om at indføre midlertidig grænsekontrol fra torsdag kl. 12.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har afvist en midlertidig grænsekontrol med henvisning til, at det vil medføre flere frem for færre asylansøgere. Beslutningen har mødt skarp politisk kritik fra de blå støttepartier, og Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, har kaldt regeringens tilgang for »kujon-agtig«.

De anklager giver justitsminister Søren Pind dog intet for.

»Jeg synes, regeringens handlinger taler sit helt tydelige sprog, og havde Danmark i september gjort, som Dansk Folkeparti siger, så kunne vi nu have omkring 50.000 asylansøgere i Danmark og dermed en fuldstændig uoverskuelig situation. Det ønsker regeringen ikke. Vi ønsker at passe på Danmark med vores reelle interesser for øje fremfor at holde skåltaler og slå os selv på brystet,« siger Søren Pind.

Justitsministerens skøn baserer sig på, at der siden 6. september er rejst 56.600 flygtninge og migranter til Danmark, hvoraf kun omkring 7.500 har søgt asyl. I alt har knap 14.800 personer søgt om asyl i Danmark i år.

S klar med opbakning

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, afviser blankt eksperternes og justitsministerens vurdering.

»Hvis vi indfører grænsekontrol med politi, og folk søger asyl, så vender vi dem om ved grænsen og sender dem tilbage Tyskland, for det er et sikkert land. Derfor giver jeg ikke meget for alle mulige eksperters vås. Tragedien her er, at alle har glemt, hvad det vil sige at have grænsekontrol,« siger Søren Espersen.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, er klar med opbakning, hvis regeringen måtte ændre holdning til spørgsmålet om indførelse af en decideret grænsekontrol.

»Jeg kan sagtens se for mig en situation, hvor det også vil være rigtigt med grænsekontrol. Når det handler om den konkrete situation, er det også en myndighedsvurdering blandt andet i forhold til udlændingekontrollen. Derfor er mit budskab til regeringen, at i det øjeblik man ønsker at indføre det her, så er det med opbakning fra vores side,« sagde Mette Frederiksen på et pressemøde i går, hvor hun fremlagde Socialdemokraternes plan for at imødegå den aktuelle flygtningekrise.

Partiet lægger op til strammere krav for familiesammenføringer, flere hjemsendelser af afviste asylansøgere og skærpede krav for permanent ophold. Dertil ønsker Socialdemokraterne en markant styrkelse af indsatsen i nærområderne samt oprettelsen af statslige flygtningelandsbyer.

Folketingets partier er indkaldt til drøftelser om nye stramninger af udlændingereglerne hos statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag. Regeringen lægger blandt andet op til at stramme reglerne for familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus.