Du kan se justitsminister Søren Pinds forklaring af beslaglæggelse af asylansøgeres værdier i 'Vi ses hos Clement' fra DR2 herover.

Der har været voldsom debat om regeringens forslag til asylstramninger i Danmark. Ikke mindst den forslåede regel om, at det skal være muligt at konfiskere asylansøgeres værdigenstande, for at dække udgifterne ved deres ophold.

I et interview med Radio 24Syv fortæller Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, at han mener, at man skal kunne beslaglægge asylansøgeres armbåndsur, hvis de har en vis værdi. Men mere kontroversielt så mener Martin Henriksen, at det skal være muligt at konfiskere asylansøgeres vielsesringe – hvis de overstiger en ikke defineret værdi.

I interviewet spørges Martin Henriksen ganske enkelt, om det skal være muligt at beslaglægge vielsesringe. Hvortil Martin Henriksen svarer:

»Ja, i nogle tilfælde, så mener jeg, det kunne være fair nok. Men det vil klart være undtagelsen. Og det er ikke noget, man skal tilstræbe at gøre. Når jeg svarer på den måde, så er det fordi, at der altid kan opstå en situation, hvor der er tale om meget meget store beløb,« siger Martin Henriksen.

Tidligere i interviewet forklarer DF-politikeren, at han ikke vil gå ind og nævne en konkret grænse for, hvor stor en værdi en asylansøgers armbåndsur skal have, før man konfiskerer det. Men han nævner dog selv en beløbsstørrelse, som han mener, vil være rimelig.

»Der hvor, at der ikke er tale om værdiggenstande, man har brug for for at opretholde en nogenlunde levestandard, der skal man have mulighed for at konfiskere det. Så hvis man fx render rundt med et armbåndsur til 20-30.000 kroner, så vil jeg helt bestemt mene, at så tager man selvfølgelig det.«

På spørgsmålet om, hvis et armbåndsur koster 15.000, så mener Martin Henriksen også, at man kan tage det. Men på spørgsmålet om det samme gør sig gældende med et armbåndsur til 5.000 kroner, så fortæller Martin Henriksen, at han ikke vil sætte et specifikt beløb på, hvornår man skal tage et ur.

Kuffert fuld af diamanter
I programmet ’Vi ses hos Clement’ på DR2 fortalte justitsminister Søren Pind forleden om tankerne bag, at man skal kunne beslaglægge værdier fra asylansøgere.

»Vi taler om væsentlige værdigenstande, som ikke har personlig affektionsværdi. Vi taler om en situation, hvor en mand kommer gående med en kuffert fuld af diamanter og samtidig søger ly i Danmark. Det er sgu da kun rimeligt,« lød det fra Søren Pind.

Og det er Martin Henriksen ikke begejstret for. Det forklarede han til BNB søndag 29. november.

»Jeg ved ærlig talt ikke, hvad der sker for partiet Venstre. Nu fabler Søren Pind om, at politiet kun skal konfiskere diamanter fra flygtninge. Men i forhandlingerne har vi da også talt om pengebeløb og mindre smykker.«

»På intet tidspunkt under forhandlingerne har regeringen sagt, at politiet kun skal konfiskere midler, når der er tale om meget store pengebeløb eller store diamantfund. Jeg bliver virkelig bekymret, når jeg hører justitsministeren sige den slags,« siger Martin Henriksen.

Regeringen er sammen med resten af blå blok og Socialdemokraterne blevet enige om 34 punkter, som skal være en del af asylstramninger. Men den sidste del af stramningerne er endnu ikke faldet på plads. Og det forhandles der fortsat om.