Lyt til artiklen

Mette Frederiksen forhandler intensivt med en række partier. DF og LA er også med, men deltager ikke i møder.

Selv om Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ikke har været til møder siden de første dage efter folketingsvalget, er begge partier fortsat formelt en del af regeringsforhandlingerne.

Og hverken DF eller LA har i sinde at gå, medmindre de bliver bedt om det, lyder det fra begge partier.

- I politik skal man aldrig true med at gå, men man skal true med at blive. Når man først er gået ud af lokalet, så har man heller ikke indflydelse på, hvad der sker, siger DF's næstformand, René Christensen.

- Og så ved vi godt, at med vores fem mandater er det jo ikke os, der kommer til at diktere noget. Men dem, der har stemt på Dansk Folkeparti, forventer, at vi søger den indflydelse, vi kan. Og det gør man ved at blive.

Moderaterne og Venstre har de seneste dage siddet i lange forhandlinger med Socialdemokratiet i statsministerens embedsbolig, Marienborg. Det gjorde de også torsdag aften.

Det er stadig uvist, om det ender med en bred regering med de tre partier hen over den politiske midte. Sammen med de fire nordatlantiske mandater har de tilsammen 93 mandater.

Også De Radikale går stadig til møder med fungerende statsminister og kongelig undersøger Mette Frederiksen.

Alternativet, Enhedslisten og Nye Borgerlige var ude af forhandlingerne for et par uger siden. I sidste uge forlod De Konservative forhandlingerne. Det samme gjorde SF i denne uge.

LA og DF er altså stadig med, men har kun været til de tre møder, som alle partier var inviteret til i begyndelsen.

I en sms til Ritzau skriver Alex Vanopslagh, at Liberal Alliance ikke har planer om at forlade forhandlingerne selv.

- Nej, vi er stadig åbne overfor at være støtteparti for en ny regering, hvis retningen og indrømmelserne er de rigtige. Men jeg går ud fra, at de lander en flertalsregering, som ikke behøver støttepartier, skriver Vanopslagh.

René Christensen fra Dansk Folkeparti regner med, at partierne inden længe vil blive præsenteret for et regeringsgrundlag.

- Vi er jo også fuldstændig klar over, at de på et tidspunkt kommer til at vise os et papir, og så kan det være, at vi læser fire linjer ned og siger: "Hold da op, det kan vi slet ikke være en del af".

René Christensen tilføjer dog, at både Socialdemokratiet og Venstre er to partier, som Dansk Folkeparti har arbejdet godt sammen med tidligere og "kender fornuftigt".

Regeringsforhandlingerne har nu været i gang i næsten seks uger.

/ritzau/