Kristian Thulesen Dahl forklarer, hvorfor han både vil i regering med Lars Løkke og have et nært samarbejde med Mette Frederiksen

Kristian Thulesen Dahl vil i regering med Lars Løkke. Men han vil også fortsætte sit nære samarbejde med Mette Frederiksen.

Er du forvirret?

Det skal du ikke være, mener DF'erne, Det går helt efter planen. Selv om det efterhånden ligner politisk flerkoneri.

»Det er jo det, de Radikale har gjort i 100 år. Det er et midterpartios natur at samarbejde med begge parter. Vi ligger lige, hvor vi skal, og hvor vi har mest at skulle have sagt. Vi skal holde alle muligheder åbne. Det ville være naivt andet,« siger DFs næstformand Søren Espersen.

Kristian Thulesen Dahl blev mødt med stående klapsalver i flere minutter inden han overhovedet havde sagt et ord fra talerstolen i Herning Kongres Center, hvor DF holder deres 22. årsmøde. Få dage efter, at han havde meldt ud i medierne at han ønsker at komme i regering med Lars Løkke, og i øvrigt gerne sparke LA og K ud af reden.

Men han har også det xseneste øår generet Løkke ved at lave masser af afdtaler med S. Og i talen var han venlig overfor Mette Frederiksen, men havde mange gode råd til Lars Løkke.

»Vi åbner døre til både Venstre og Socialdemokratiet, og det ser ud til at vores vælgere og vores bagland godt kan lide det,« siger Kristian Thulesen Dahl til BT efter talen.

»Vi får mest indflydelse, hvis vi kan gå flere veje. Og i det kommende år vil vi udbygge samarbejdet med både regeringen og Socialdemokratiet. Man kan godt forestille sig at jeg laver flere arrangementer med Mette Frederiksen som det fælles interview eller mødet i Cirkusbygningen.«

Men har du mest til fælles med V eller S?

»Jeg har mest til fælles med de DF'ere der er samlet i Herning i dag. Min opgave er ikke at være mest enig med nogen, men at prøve at få mest mulig DF-politik igennem. Det tror jeg godt, danskerne kan forstå.«

Mette Frederiksen siger, at hun er din livline. Du har en ven, du kan ringe til, og det er hende?

»Det sætter jeg da bare pris på. Jo flere, man kan ringe til, hvis man har brug for hjælp eller et godt råd, jo bedre,« lyder det roligt og smilende fra notorisk vennesæle Thulesen Dahl.

Han tilføjer, at det ikke er ham, der har flyttet sig, men Mette Frederiksen.

»Det er Socialdemokratiet, der har flyttet sig i vores retning. Og det betyder, at regeringen må være mere lydhør overfor vores forslag. Så det er kun godt, at Socialdemokraterne byder sig til,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen frygter dog stadig, at han ikke kan stole på Socialdemokraternes nye hårde udlændingepolitik.

»Før valget i 2011 ville de også stramme, men efter valget fik Radikale alt for stor indflydelse på regeringens udlændingepolitik.«

I sin årsmødetale fortsatte Thulesen med at kurtisere Mette Frederiksen, der samtidig holder kongres i Aalborg:

»Mette Frederiksen har tidligere været ude med en fremstrakt hånd. Jeg vil gerne sende en hilsen nordpå til Aalborg og sige, at vi før har hørt, at gruppeformand Henrik Sass Larsen har fået brøleforbud. Vi siger: Lad ham dog brøle for fuld udblæsning,« sagde Thulesen Dahl.

Henrik Sass sagde 1. maj i år at spontane asylansøgere skulle samles på en ø, hvorfra al asylbehandling kan foregå, ligesom i Australien.

Da de delegerede ankom til Herning Kongrescenter i den kølige blæst lørdag morgen, havde TV2 opstillet to papfigurer af Mette Frederiksen olg Lars Løkke og spurgte de delegerede, hvem de foretrak som statsminister. Og de var ikke i tvivl.

»Kristian Thulesen Dahl,« lød svaret.