Danske muslimer er ikke i deres gode ret til at kræve, at skoler og dagsinstitutioner indretter sig efter deres kultur og religion, siger Dansk Folkeparti, der kalder ønsket om særhensyn »respektløst.«

Samfundet skal ikke indrette sig efter danske muslimers »fikse idé om, at de ikke må spise noget.« Hvis ens barn ikke kan spise det, som serveres i dagsinstitutionen, må man medbringe en madpakke.

Sådan siger integrationsordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen (DF).

Meldingen kommer efter, at en undersøgelse foretaget af Wilke for Jyllands Posten viser, at et flertal af muslimerne ønsker, der skal tages særligt hensyn til deres børn i skolen og i dagsinstitutionerne.

»Muslimerne skal simpelthen lade være med at tro, at de er i deres gode ret til at kræve, at danske institutioner og det danske samfund generelt indretter sig efter deres kultur og deres religion. Det er faktisk en anelse flabet og respektløs, at have forventninger om, at vi indretter vores samfund efter nogle mennesker, der på et tidspunkt er kommet udefra og har fået lov til at være her,« siger Martin Henriksen til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener, problematikken er med til at understrege, at muslimerne bygger parallelsamfund i Danmark, og hvis de ikke ændrer deres adfærd, vil samfundet lide under det.

»Vi kan godt til en vis grad rumme forskellighed, men hvis vi er for forskellige, så giver det spændinger og frustrationer. Derfor har folk med muslimsk baggrund en forpligtigelse til at nedtone den del,« siger Martin Henriksen.

Han understreger, at de danske institutioner har til opgave at sikre, at den danske kultur er integreret i hverdagen. Hvis man ønsker at tage særhensyn, må det være et lokalt initiativ, fastslår Martin Henriksen.

Hos SF er man enig med Dansk Folkeparti i, at det ikke skal være et krav, at skoler og dagsinstitutioner serverer specialmad, men integrationsordfører Jacob Mark (SF) synes dog alligevel, at det er fint, hvis skolerne vælger at have alternativer til børn med muslimsk baggrund.

»Der er mange institutioner, der vælger at have et supplement til den danske mad. Det synes jeg giver god mening,« siger Jacob Mark.

Også de Radikale slår fast, at de mener, det skal være et kommunalt anliggende, om der skal tages særhensyn.

Integrationsordfører for partiet, Sofie Carsten Nielsen (R), slår fast, at partiet ikke har nogen »frikadelle-politik,« og at det ikke er et anliggende for Folketinget.