Med regeringens 2025-plan kan de danske studerende se frem til mindre SU, et højere rentefrit SU-lån samt muligheden for at kunne arbejde mere ved siden af sit studie.

Sådan hedder det i regeringens forslag til et mere »robust SU-system«.

Regeringen vil nemlig skære i SU'en for de videregående uddannelser, således at det månedlige SU-beløb falder med henholdsvis 800 kroner for studerende på de videregående uddannelser, mens studerende på ungdomsuddannelser ligeledes kan se frem til mindre SU-sats afhængig af forældrenes indkomst.

En opgørelse fra Uddannelses- og forskningsministeriet viser, at SU-stipendiet for studerende på videregående uddannelser i dag er på 5.100 kroner før skat, mens det efter regeringens udspil vil faldet til 4.300 kroner.

Til gengæld vil regeringen belønne de studerende med et højere rentefrit SU-lån samt et højere såkaldt fribeløb, der er grænsen for, hvor meget studerende må tjene ved siden af SU.

SU-beløbet for studerende på videregående uddannelser før og efter regeringens udspil.
SU-beløbet for studerende på videregående uddannelser før og efter regeringens udspil. Foto: Uddannelses- og forskningsministeriet
Vis mere

SU-beløbet for studerende på ungdomsuddannelser før og efter regeringens udspil.
SU-beløbet for studerende på ungdomsuddannelser før og efter regeringens udspil. Foto: Uddannelses- og Forskningsministeriet
Vis mere

»Regeringen foreslår en SU, der for udeboende studerende består af lige dele stipendium og lån. Det indebærer, at stipendiet reduceres med 20 pct., og lånemulighederne samtidig forbedres. Udeboende studerende får således adgang til at låne 100 kr., hver gang de får 100 kr. i stipendium. Satsen for hjemmeboende studerende reduceres tilsvarende med 20 pct.,« skriver Uddannelses- og forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed mener regeringen, at det danske SU-system for udeboende studerende nærmer sig den uddannelsesstøtte, som vi ser fra de andre nordiske lande.

»I dag kan det danske SU-stipendium - der er væsentligt højere end i vores nabolande - virke som et trækplaster på udenlandske studerende. Tilpasningen af balancen mellem stipendium og lånemuligheder vil gøre SU-systemet mere robust i en verden med fri bevægelighed.«

Samtidig foreslår regeringen, at man hæver fribeløbet med 1.000 kroner, således at de studerende vil være i stand til at kunne arbejde mere ved siden af deres studie, end de har kunnet hidtil.

»Med regeringens forslag kan elever på ungdomsuddannelserne og studerende på de videregående uddannelser hver måned tjene 1.000 kr. mere før skat. Det giver studerende større frihed til at arbejde mere uden at blive modregnet i SU’en. Studerende, der ønsker at opretholde samme levegrundlag som i dag, kan derfor vælge mellem et højere studielån, som er rentefrit under uddannelsen, eller at arbejde mere.«

I forslaget lyder det endvidere, at studerende fremover kan få SU til normeret tid, og at SU-rammen vil blive reduceret til fem års SU for studerende på videregående uddannelser. Muligheden for at optage et såkaldt slutlån vil imidlertid blive udvidet, så den samlede ramme på syv års støtte fortsat vil gælde.

Studerende vil desuden få et særskilt beskæftigelsesfradrag på op til 17.000 kroner efter endt uddannelse i tillæg til de eksisterende beskæftigelsesfradrag.

»Sammen med regeringens forslag til et nyt målrettet jobfradrag, der gives til alle beskæftigede med en arbejdsindkomst over 150.000 kr., betyder det, at nyuddannede kan få op til 34.000 kr. i ekstra beskæftigelsesfradrag pr. år i 3 år i forhold til i dag.«

Uddannelses- og forskningsminister, Ulla Tørnæs (V), holder pressemøde klokken 16.30 tirsdag, hvor hun redegører for regeringens SU-plan.

SU-omlægningen skal have virkning for dem, der starter på en uddannelse fra medio 2019.