Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterer tirsdag kl. 13 en løsning for de 30.000 arbejdsløse, som står til at falde ud af dagpengesystemet i år. Det afslører TV-Avisen.

Statsministerens tiltag overrasker ikke BTs politiske kommentator, Lotte Hansen.

- Det kommer ikke bag på mig. Det er fornuftigt, at de får denne sag lukket. Det her har simpelthen udviklet sig til et spørgsmål om regeringens overlevelse, siger hun til bt.dk.

Ifølge flere politiske kommentatorer kommer udspillet nu, fordi regeringen ikke kan leve med udsigten til at tabe så mange dagpengemodtagere. Heller ikke regeringspartiet De Radikale, som ellers har været lunkne med hensyn til at finde en sådan løsning.


Problemet er opstået efter den nye dagpengereform har forkortet dagpengeperioden fra fire til to år.

Ifølge prognoser fra arbejdsløshedskasserne står mellem 17 og 23.000 til at ryge ud af dagpengesystemet allerede 1. juli og ved årets udgang 30.000. I fredags kom det frem, at i alt 16.200 ledige allerede har mistet retten til dagpengene i de fire første måneder af 2013.

Det er planen, at den midlertidige dagpenge-løsning skal løbe frem til 2016. Den kommer til at koste et milliardbeløb, vurderer TV-avisen.

- I forhold til de kommende finanslovsforhandlinger med Enhedslisten, er regeringen nødt til at punge ud nu. At gøre noget med dagpengeperiode er - både i forhold til fagbevægelsen, baglandet og Enhedslisten en nødvendighed for regeringens overlevelse, siger Lotte Hansen.

- Det eneste, der undrer mig er, at Johanne Schmidt-Nielsen udtaler, at hun glæder sig til at høre om indholdet af udspillet. Hvorfor han man ikke taget Enhedslisten med i aftalen? Nu åbner regeringen for et forhandlingsforløb, der kan blive endnu dyrere, vurderer Hansen overfor bt.dk.

Som med den nuværende uddannelsesydelse vil forsørgere, der modtager den nye arbejdsmarkedsydelse, kunne få 80 procent af højeste dagpengesats. Ikke-forsørgere vil kunne få 60 procent af samme sats.

Personer på den nye arbejdsmarkedsydelse vil blive stillet over for krav om at stå til rådighed på en anden måde en dagpengemodtagere, bl.a. i form af aktivering og nytteindsats, skriver politiken.dk.

- Det er positivt, hvis presset på regeringen fra Enhedslisten og diverse fagforeninger har hjulpet. Vi glæder os til at blive indkaldt til forhandlinger, siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til TV-avisen.



Med den nye ydelse, som altså præsenteres i morgen, undlader regeringen at ændre på selve dagpengereformen med to års dagpenge og 52 ugers genoptjeningskrav.

Samtidig undgår regeringen, at problemet med de udfaldstruede ledige bliver ved med at dukke op som et politisk problem hvert halve år.

Regeringens løsning vil givetvis vække debat. For et par dage siden advarede formanden for Dansk Arbejdsgiverforening, Jens Neergaard Larsen kraftigt imod at ændre på dagpengereformen.

- Det vil være en direkte katastrofe for landets økonomi og for de ledige, hvis vi fastholder dem på offentlig forsørgelse ved at lave flere ændringer af dagpengereglerne. Mange af dem er unge og har nu gået uden job i to år. De har brug for, at jobcentrene og a-kasserne hjælper dem i retning af de ledige job, som vi ved, er derude, og ikke at fortsætte på offentlig forsørgelse, sagde Jørn Neergaard Larsen, fredag til Berlingske. Han henviser til, at flere virksomheder i de senere år har ansat udenlandsk arbejdskraft fra vores nabolande.

Den seneste uge er dagpengediskussionen blusset voldsomt op igen, efter at fagforbundene Dansk Metal og HK forslog at lempe genoptjeningskravet helt ned til 13 uger mod til gengæld at forkorte dagpengeperioden yderligere.

Efterfølgende krævede ikke bare Enhedslisten, men også flere socialdemokrater en løsning inden juli, hvor den nuværende uddannelsesordning for de udfaldstruede dagpengemodtagere udløber.

Da også Dansk Folkeparti er klar til at ændre på genoptjeningskravene, kan regeringen altså sagtens ændre de nuværende regler, lød det fra Enhedslisten, som onsdag i sidste uge forsøgte at få regeringen til at forhandle om sagen i Folketingets spørgetime.