Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Det er en ommer, Inger.«

Sådan lyder budskabet i helt kort form til udlændingeminister Inger Støjberg (V) fra Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S).

De to skal mødes fredag, før Inger Støjberg selv tager en tur ud til øen Lindholm, som om tre år skal huse ca. 100 afviste kriminelle asylansøgere.

Og her vil Mikael Smed bede Inger Støjberg droppe de planer.

»Inger Støjberg har bedt mig om en uformel snak på mit kontor i Vordingborg, og det vil jeg selvfølgelig gerne.«

»Jeg håber, jeg kan få hende til at lave aftalen om Lindholm om inden tredjebehandlingen af finansloven,« siger Mikael Smed.

Vi står på havnen i Kalvehave og kan skimte Lindholm i tågen ude i Stege Bugt.

Torsdag har en flok pressefolk været på rundvisning på øen, hvor DTU i øjeblikket driver virusforskning. Og fredag er det ministerens tur.

Pressetur til Lindholm Ø. Bygningerne på Lindholm. Lindholm Ø, torsdag den 6. december 2018.
Pressetur til Lindholm Ø. Bygningerne på Lindholm. Lindholm Ø, torsdag den 6. december 2018. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Jeg håber, hun vil lytte til sund fornuft. Jeg er utryg ved beslutningen. Jeg er bange for, at lokalsamfundet kommer til at lide under det. Hvis man er spærret inde på en ø, bliver man psykisk belastet. På et tidspunkt skal man afreagere, og hvor kommer det så til at foregå?«

»Det vil jeg sige til Inger Støjberg og også nævne, at jeg synes, det er en meget dyr løsning. Der snakkes om 7-800 mio. kr., og det løber nemt op i en mia. kr.«

»I øvrigt er jeg også bekymret for, at asylansøgerne vil gå og svømme ind til land. Der er meget lavvandet meget af vejen,« siger Mikael Smed til B.T.

I lokalsamfundet i Kalvehave og Stege er der stor bekymring over planerne.

De fleste bygninger på øen Lindholm er laboratorier. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
De fleste bygninger på øen Lindholm er laboratorier. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Nogle frygter en kraftig stigning i tyverier og butikstyverier, og da B.T. var inde i en lokal butik, blev vi spurgt, hvordan man arrangerer en underskriftindsamling imod planerne.

På sociale medier er nogle beboere begyndt at drøfte, om man kan spare sammen til buskørsel, der kan fragte asylansøgerne fra Kalvehave til København eller andre steder for at undgå, at de opholder sig i lokalområdet.

Torsdag var B.T. med på en presserundvisning på øen.

For første gang siden finansloven blev vedtaget, fik medierne mulighed for at tage øen, der allerede er verdensberømt, i nærmere øjesyn.

Stort presseopbud på Lindholm.
Stort presseopbud på Lindholm. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Den store tyske TV-station RTL var også med på turen.

De er i gang med en større dokumentar om dansk udlændingepoltik. Og den tyske journalist er ikke i tvivl:

»Det kunne ikke ske i Tyskland,« siger hun.

En tung, kold og regntyk tåge hænger over Lindholm, så man næsten ikke kan se ind til Kalvehave Havn, selv om den kun er ca. tre km væk.

Færgen Virus ved Lindholm nær Kalvehave og Stege på Sydsjælland. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Færgen Virus ved Lindholm nær Kalvehave og Stege på Sydsjælland. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Øen er i mange år blevet brugt til at forske i mund- og klovsyge og svinepest, og midt på øen er en høj skorsten, hvor man afbrænder døde, syge dyr.

Det lyder giftigt, men det skal man ikke bekymre sig om, siger eksperterne.

»Mund- og klovsyge smitter ikke mennesker, og derfor går vi heller ikke med beskyttelsesdragter, når vi arbejder her. Vi vasker os grundigt, når vi går ud og ind, men det er fordi mennesker kan viderebringe smitten, hvis de kommer i kontakt med andre dyr,« siger Christian Møller, direktør i Veterinærinstituttet.

Hvis vejret er godt, og solen skimner, er der naturskønt og idyllisk på øen med en scenisk vandkant ned til bugten. Men de syv hektar er ikke meget til 100 mennesker, og det bliver hurtigt ensformigt.

Pressetur til Lindholm Ø. Bygningerne på Lindholm. Lindholm Ø, torsdag den 6. december 2018.
Pressetur til Lindholm Ø. Bygningerne på Lindholm. Lindholm Ø, torsdag den 6. december 2018. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Professor i virologi Anette Bøtner har arbejdet på Lindholm i 30 år.

»Jeg blev meget overrasket, da jeg hørte om de planer i nyhederne. Jeg havde aldrig forestillet mig, at Lindholm skulle bruges til sådan noget,« siger hun.

»Hvis de skal være på en ø, kunne man sikkert finde øer, der var bedre egnede. Bygningerne er jo ikke velegnede til det formål. De er jo generelt laboratorier,« siger hun.

I Danmark er der ca 1.400 øer, hvoraf omkring 300 er ubeboede.