Slagsmålet om grænsekontrollen er irriterende for regeringen og skatteministeren. Men for Dansk Folkeparti er det en vindersag, siger professor.

- For Dansk Folkeparti er slagsmålet med EU og tyskerne om grænsekontrollen en vindersag. Det viser for partiet, hvor forfærdelig de synes, EU er, og hvor meget de blander sig i. Derfor kan de godt lide kampen, for deres vælgere er i høj grad også med dem i det her spørgsmål, siger Rune Stubager, professor i Statskundskab på Aarhus Universitet, som også roser DFs mediehåndtering.

- Dansk Folkeparti er dygtige til pressehåndtering, og det er bl.a. medvirkende til, at det har været det mest succesrige parti gennem de seneste 15 år. De er virkelig gode til at håndtere kriser, der gør, at de aldrig kommer til at kæmpe med de store møgsager, som andre kæmper med i længere tid.

Læs også: Forudsigeligt at Pia trækker nazi-kortet

B.T.s politiske kommentator, Helle Ib, mener, at blå blok taber mere end de vinder:

- Det er muligt, at DF øjner en potentiel gevinst ved at holde fokus på den her sag og Danmarks forhold til EU - men skadevirkningerne for VK overskygger så langt DF's gevinst. Samlet kan blå blok umuligt profitere på det her farceagtige forløb.

- VK har sat sig for at vinde på vækst og økonomisk troværdighed. Så må det gøre ondt langt ind i foret på tegnedrengen, at topfolk som Dansk Industris Karsten Dybvad angriber aftalen om grænsekontrol ud fra et vækst-perspektiv, siger Helle Ib.

Læs også: Pia svarer tysk ambassadør igen med nazisme

Men under  alle omstændigheder går DF svære tider i møde i et mere blandet Folketing, hvor de glade år, hvor DF, V og K havde flertal sammen, er forbi, vurderer Rasmus Jønsson, ekstern lektor i politisk kommunikation ved Roskilde Universitet.

- Det er en ny tid for Dansk Folkeparti. Hvor de før var rigtig gode til at tale om sager, der vedrørte vælgernes hverdag, er de blevet viklet mere og mere ind i systemhistorier, der overhovedet ikke interesserer vælgerne.

- Dansk Folkeparti er ligeså stille ved at forberede sig på en tid, hvor det fasttømrede flertal i blå blok ikke eksisterer mere. Derfor kan de godt lide kampen mod EU, for det er et af partiets mærkesager at vise, at EU bestemmer for meget. Det er også derfor, at vi ser flere og flere grupper i blå blok, der forsøger at lægge afstand til Dansk Folkeparti, siger Rasmus Jønsson.