Der blev ingen ministerposter til Rustbankerne
Der blev ingen ministerposter til Rustbankerne Foto: Jacob Crawfurd / Demotix

Der er vindere og tabere i ministerrokader.

SF er selvfølgelig den store taber. Dertil mener kommentatorer, at de Radikale står som en lille vinder. Men derudover er der yderligere en taber - nemlig en af de tre kaffeklubber i Socialdemokraterne.

Det drejer sig om venstrefløjen, de såkaldte Rustbankere, hvis mest fremtrædende medlem er by- og boligminister Carsten Hansen. Den kaffeklub er i dag lidt bitter.

De to andre kaffeklubber, Morgenmadsklubben og Netværket løb med både ministerposter og ordførerposter. Den eneste bid, der blev tilbage til Rustbankerne, er, at Carsten Hansen fremover også er minister for Nordisk samarbejde, og det er en meget lille bid.

Eftersom der blev udnævnt tre nye socialdemokratiske ministre, var der i princippet plads til en til hver kaffeklub. Og Rustbankerne kunne byde ind med tidligere fødevareminister Mette Gjerskov og Torben Hansen.

Ifølge bt.dk's kilder bliver Carsten Hansen straffet, fordi han ikke har haft tilstrækkeligt styr på en anden rustbanker, Bjarne Laustsen. Han blev for nylig kommitteret for Hjemmeværnet og en del af tanken bag det, var at Laustsen skulle holde lav profil. Men det har han slet ikke gjort, og især i Dong-sagen har han været en hård kritiker.

Pernille Rosenkrantz Theil bliver ifølge kilderne også straffet for en kritisk holdning til salget af Dong-aktier til Goldman Sachs. Hun kunne måske være blevet ny politisk ordfører efter Magnus Heunicke, men der skete intet, selv om Rosenkrantz Theil ellers har været en hård fighter for Socialdemokraterne i en række sager det seneste års tid, og nærmest egenhændigt kørte angrebene på Venstres formand Lars Løkke Rasmussen i GGGI-skandalen.

Mogens Jensen hører til Morgenmadsklubben, der også omfatter Henrik Sass Larsen, mens Magnus Heunicke hører til Netværket ligesom Mette Frederiksen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.