- Bøsserne mister deres status som mindretal, hvis de kan blive gift i kirken som heteroseksuelle par. Og det vil være ærgerligt for dem selv.

Det mener tidligere kirke- og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech. Bt.dk har snakket med den kontroversielle Venstre-politiker om bøsser og dræbersnegle. Ja, det lyder mærkeligt, men det var Birthe Rønn selv, der kombinerede de to ting på en konference i mandags. Og det fik kulturminister Uffe Elbæk (R) til rasende at ryge i tasterne.

'Birthe Rønn Hornbech: 'Bortset fra dræbersnegle og nogle få andre arter består den levende verden af han og hun, og det er derfor, at verden har mulighed for fortsat at bestå.' (Sagt på høring om homoseksuelles ret til ægteskab eller ej). Prøv lige at læse det citat en gang til,' skrev Uffe Elbæk på sin Facebook-profil.

Tidligere borgmester Klaus Bonddam bakkede Elbæk op:

'Tak fordi du minder os om den skræmmende homofobi, der findes lige neden under den pæne danske overflade,' skrev han.

Siden blandede Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll sig også:

'Synes nu ikke, at det var det mest tåbelige, Birthe Rønn fik sagt på den konference. Det var vel mere, at hun mente, at muligheden for homoseksuelle ægteskaber ville medføre, at homoseksuelle ville blive andenrangs borgere. Man kan jo mene, hvad man vil. Men Birthe gjorde i hvert fald et hæderligt forsøg på at vænne os til den fremtid (på den konference, som Uffe Elbæk i parantes slet ikke deltog i),' skrev Simon Emil Ammitzbøll.

I første omgang var det ikke til at få Birthe Rønn til at kommentere sagen. Men nu har bt.dk fået hende til at uddybe synspunkterne, der har skabt en del røre - især blandt bøsser og lesbiske.

- Det var faktisk mig, der skabte mulighed for at bøsser og lesbiske kunne få deres partnerskab godkendt i kirken. Men ægteskabet er altså for mand og kvinde. Hvis bøsser og lesbiske kan giftes ligesom heteroseksuelle par, ophører de med at være et mindretal. Og det vil være til skade for dem selv, siger Birthe Rønn Hornbech.

Men hvorfor snakker du om dræbersnegle i den forbindelse?

- Jamen det er jo bare sandheden, at der er nogle få dyreracer, hvor det ikke er sådan. Men normalt er det jo altså mand og kvinde, forplantningen beror på, og sådan er det.

Kan du ikke forstå, hvis nogle bliver fornærmede over den slags udtalelser?

- Nej, jeg siger det bare som det er.

Lovforslaget, der giver homoseksuelle mulighed for at blive gift i de danske kirker, er ved at være klar.

Lovforslaget vil træde i kraft 15. juni i år, og dermed vil bøsser og lesbiske par til sommer kunne invitere til kirkebryllup, hvis de ellers kan finde en præst, der vil vie dem, forklarede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit ugentlige pressemøde tirsdag.

- Det vil være op til hver enkelt præst, om han eller hun vil foretage homoseksuelle vielser, men regeringen giver alle medlemmer af folkekirken mulighed for at blive gift i folkekirken, uanset om de vil gifte sig med en person fra det modsatte eller det samme køn, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Flere præster har luftet deres utilfredshed ved udsigten til bryllupper for bøsser og lesbiske i folkekirken.

- Vi har fundet en god løsning, hvor vi fastholder den rummelighed indenfor folkekirken, hvor præster kan sige nej til at vie homoseksuelle par. Det er et vigtigt signal - også om, hvad Danmark er for en størrelse: At vi respekterer hver enkelt borgers valg, men at vi også respekterer præsternes valg, sagde Helle Thorning-Schmidt.